Йовчев искал достъп до секретен сървър на Дирекция "Сигурност"

22226
Йовчев искал достъп до секретен сървър на Дирекция "Сигурност"
Снимка: БГНЕС

Три длъжностни лица бяха разпитани на днешното заседание на комисията по вътрешна сигурност във връзка с разработката „Червеи”. Това бяха Янко Цветков и Драгоманов – разузнавачи и Милен Димитров, бивш шеф на ОДМВР-Бургас. Янко Цветков не даде никаква информация дали са били подслушвани лица, тъй като по думите му има следствена тайна. Единствено бившият директор на ОДМВР-Бургас Милен Димитров съобщи пред депутатите, че през есента – месеците октомври или ноември, е получил обаждане от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев с искане за вътрешно съдействие, предаде "Фокус". 

„Става въпрос за секретен достъп до секретен сървър”, уточни Милен Димитров и допълни, че бившия директор на „Вътрешна сигурност” има повече информация.

Йовчев призна: Операция "Червеите" е за търсене на къртици в МВР

Нека започнем с това, че тази гнусна лъжа, която се разпространяваше през последната седмица, лъсна. Стана ясно, че протестиращи не са ...

„Изричното изискване беше достъпа да бъде секретен. Казах му, че не мога да реша на момента, защото нямам такъв достъп и трябва да бъде ангажиран един служител с право на достъп. Ставало въпрос за мониторинг на системата”, разказа той. Димитров обясни, че се е срещал с двама души, носещи две чанти по-малки от тези за лаптоп, но е разбрал, че не са служители на „Вътрешна сигурност”, като в последствие са показали документ, че работят за ДАНС. Той уточни, че тогава е знаел, че териториалната дирекция на ДАНС проучваше жена с оглед назначаване. „Разказах на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров за случилото се, но той не знаеше нищо. След като министърът е разпоредил, изпълняваш, ми каза той. Предположих, че след като няма съгласуване, вероятно е операция на ДАНС”, сподели той думите на главния секретар Лазаров.

По думите му следващото задание е било да осигури подробен достъп на системен оператор, за което знаел и началника на сектор КИАД (Контрол над информационната и административна дейност). В последствие той е започнал да сигнализира, че след посещение на въпросните техници, се налага рестартиране на системата. „Разговарях с Тодор Костадинов, че има проблем. Нямам обратна информация”, поясни той.

Милен Димитров добави, че през април 2014 при една от командировките си в София лично е разговарял с Тодор Костадинов и го е информирал, че има множество сигнали за проблем в системата. Тогава Димитров е решил, че се върши нещо незаконно и е поискал документ, заповед за това от Цветлин Йовчев. Още същият ден е получил обаждане от него, искайки съдействие, уверявайки, че ще бъде издадена заповед. „Такова писмо не беше изпратено и това е последния път, когато съм оказвал такова съдействие”, заяви той.

Димитров обясни, че при изнесеното заседание на Министерски съвет в Бургас на 30 април, е провел друг едночасов разговор с Цветлин Йовчев в кабинета му, сигнализирайки че срещу него е в ход „неприятна медийна кампания”. Той му е отговорил, че се обмисляло неговото изтегляне от Бургас в София и да излезе в отпуска по време на европейските избори.

Йовчев: Информацията за подслушвани протестиращи е лъжа

Информацията за подслушвани протестиращи граждани е лъжа. Това каза за агенция "Фокус" министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в...

Срещу Милен Димитров е образувана дисциплинарна проверка и юни през месец дисциплинарно производство, а на 1 август е дисциплинарно уволнен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика