За трагедията в "Белите брези" са виновни хора като Красимир Петров, казва бивш командос

117727
За трагедията в "Белите брези" са виновни хора като Красимир Петров, казва бивш командос
Снимка: БГНЕС

Операцията в „Белите брези” беше пример за това как ръководеше специализираното звено за борба с тероризма. Това заяви в предаването "Лице в лице с Люба Кулезич" един от бившите командоси от звеното Васил Димитров, който е запознат в детайли със случая, при който загинаха двама командоси от Спецотряда за борба с тероризма (СОБТ) - подполковник Марин Чанев, заместник-командир на баретите и главен сержант Георги Георгиев-Индианеца.

Този случай е абсолютен фарс и провал, показващ както големите зависимости между МВР и подземния свят, така и на ръководството на тогавашния шеф на СОБТ Красимир Петров, който сега е приближен на Георги Първанов, каза още Димитров, подкрепен и от адвокат Лъчезар Таков.

Танов: Човек от ДАНС извади тефтерчето на Рашков, рано е да се коментира кой фигурира вътре

Ако бъдат разследвани други престъпления на Кирил Рашков, ще станат известни доста връзки и с политици, и с митничари, и други. Това ка...

Заради Петров 20-25 души от СОБТ напуснаха, тъй като се работеше на парче, без да има предварителна подготовка, без синхрон. А силата на СОБТ е точно в огранизацията, посочва Васил Димитров. Той казва, че загиналите му колеги са привикани 30 секунди преди да отидат да пазят „топченгетата” Ботьо Ботев и Григор Вълков - без предварителна рекогнисцировка, без подготовка, без указания.

Какво са правели в блок 29 на квартал „Белите брези” Ботев и Вълков – те са били там, за да обясняват защо Иво Карамански е в затвора, тъй като тогава той е пазен заради войната с Васил Илиев. Карамански е арестуван буквално два часа по-рано, а Ботев и Вълков трябва да кажат на бившия си колега Иван Иванов защо Карамански е задържан, казва адвокат Таков.

Верисиите за престрелката са все още различни. Димитров твърди, че полицай Митьо Петров, който е обвинен за убийството на Чанев и Георгиев и лежи в затвора, е действал „като башибозук”, показал е слаба психика и това е една от причините за трагедията. Основната вина обаче е на началниците на отделните служби – те не са предупредили за баретите полицаите, които идват в блок 29 заради сигнал, че „двама души с автомати” са влезли там. Координацията е задължение на вътрешния министър, на генералния секретар на МВР, казва адвокат Таков. А Петров твърди, че е действал в положение на самоотбрана – нещо, което Димитров категорично не приема. „Говорим за командоси, Индианеца беше един от най-добрите стрелци в СОБТ – само заради това, че Петров е бил осветен на стълбището в блок 29 и му се е виждала полицейската униформа, сега е жив”, убеден е бившият командос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com