Започва делото за побоя срещу лекарски екип в "Овча купел"

13033
Започва делото за побоя срещу лекарски екип в "Овча купел"
Снимка: БГНЕС

Година след побоя над екипа на "Спешна помощ" в столичния квартал "Овча купел", на 23 април в Софийски районен съд (СРС) е нарочено първо заседание по наказателно дело, заведено срещу Ленко Панов. Той ще отговаря пред съда за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди, предаде БГНЕС.

След инцидента за побоя бяха обвинени трима, единият от тях е Ленко Панов. Още при гледането на мерките им за неотклонение стана ясно, че прокуратурата е отказала да протестира мярката на другите двама - Илиян Димитров, Даниела Николова и те си тръгнаха от съдебната зала. Оказа се, че за Панов обаче има събрани нови доказателства от Софийска районна прокуратура. Те показват, че той инициирал побоя над медицинския екип и е счупил предното стъкло на линейката.

Според прокуратурата на 25 май 2013 г. около 00.30 часа, от ул. "Босилек" 1, е извикан екип на спешна медицинска помощ, за да помогне на жена в безпомощно състояние. Шофьорът на линейката, лекарят и медицинската сестра пристигнали на адреса в 01.10 часа. Близките на жената решили, че екипът е закъснял. Единият от тях е бил и Ленко Панов. След като преценили, че екипът закъснял, Панов се приближил до сестрата, съборил я на земята, ударил я с юмрук по главата и започнал да я рита. От държавното обвинение казват, че така той е й причинил "временно разстройство на здравето, неопасно за живота". Това е лека телесна повреда.

По предложение на Софийска районна прокуратура (СРП) делото ще се разгледа по чл. 78 "А" от НК. Така, ако Панов бъде осъден, ще бъде освободен от наказателна отговорност и ще получи административно наказание - глоба в размер от 1000 до 5000 лева.

За нападението над медицински екип на Спешна помощ в столицата първоначално бяха задържани петима мъже и една жена. Преди година директорът на "Спешна помощ"- София д-р Георги Гелев призова парламентът да предприеме законодателни мерки, които да гарантират сигурността на лекарите. Стана ясно, че лекарският екип не е провокирал по никакъв начин нападателите. Единият от пострадалите доктор Красимир Йорданов каза тогава, че в момента, в който слизали от линейката, ги посрещнала тълпа "от 20 разгневени пияни, дрогирани мъже, една жена". "Аз слизам от линейката, за да си взема чантите, за да мога да прегледам момичето. В момента, в който слизам, жената хвана сестрата за косата, издърпа я от линейката, удари я в земята и започнаха 6-7-8 или 10 пияни мъже да я налагат с шутове и с юмруци. Причината - че съм пристигнал точно за 5 минути. Пияна тълпа няма угодия! Ние сме трима, те са 20", разказа преди година лекарят.

По повод инцидента заместник-министърът на здравеопазването тогава д-р Мирослав Ненков каза: "Това не са нападатели, това са терористи".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com