Голямата Стоянка на 90

8149
Голямата Стоянка на 90
Юбилеят ще бъде отбелязан на сцената на Сатирата

Голямата българска актриса Стоянка Мутафова днес навършва 90 години. Юбилеят ще бъде отбелязан на сцената на Сатирата.

Почитателите й могат да я гледат в Сатиричния театър "Алеко Константинов" - в комедията "Госпожа Стихийно бедствие" от Алдо Николай. На 16 януари 2012 г. пак в този театър започнаха репетициите на френската комедия "Столетие мое" от Мишел Лоранс. Нейната героиня Малу празнува стотния си рожден ден и по този повод цялото й семейство се събира около нея. За тази роля Стоянка Мутафова, която продължава да играе и репетира казва, че малко се страхува от роли, в които играе себе си. А тук има много общо с нея. Режисьор на постановката е Владимир Петков, който е и преводач на пиесата.

Стоянка на 90 със "Златен век"

Огърлица „Златен век" засиява на гърдите на голямата актриса Стоянка Мутафова на 90-ия й рожден ден. Ще я окачи министърът на кул...

Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Завършва класическа филология в Софийския университет и Държавна театрална школа в столицата. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър "Ив. Вазов" . Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър "Ал. Константинов". През 2001 г. получава наградата "Паисий Хилендарски", а през 2002 г. орден "Стара планина", първа степен.

В интервю за БГНЕС голямата актриса каза за себе си: "Мрачен човек съм по-скоро. Не толкова тъжен, колкото мрачен. Не обичам компаниите например. От малка, от дете винаги съм избягвала калабалъка, да съм с много хора. Много приятелства – не. Винаги съм имала приятелка една, повече не. Другото не е приятелство. И смятам, че който говори, че има много приятели, той няма нито един. Някои казват: "Аз имам приятели, с приятели бяхме, така обичам приятелите си". И колко приятели имаш? Ти не можеш да бъдеш приятел с толкова много хора. Приятелството трябва да се цени и трябва да си подбираш приятелите", казва голямата актриса, която въпреки всичко има много приятели и почитатели. И те днес ще й засвидетелстват уважение и любов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com