Нов каталог на Майстора, предстои среща с моделите му

33884
Нов каталог на Майстора, предстои среща с моделите му

Националната художествена галерия представи нов каталог с картини на Владимир Димитров - Майстора, а до няколко седмици предстои да се състои и публична среща с негови модели, предаде БГНЕС.

За последно подобно голямо издание с произведения на Майстора е правено през 1989 година. Сега всеки, който иска да се наслаждава на картините на големия български художник и у дома, може да си закупи големия каталог за сумата от 45 лева или кратката му версия за 10 лева. Изданието впечатлява както с богатството, така и с цветовете и съпътстващите и обяснителни текстове към невероятно живите образи на Майстора.

Каталогът съпътства изложбата "Майстора, цветето и вселената", организирана по случай 130 години от рождението на Владимир Димитров, която може да бъде видяна в Националната художествена галерия от 3 юли. Изложбата последователно и цялостно представя постиженията на големия творец.

"Българското изкуство на 20 век, сложно, противоречиво и разнолико, е богато с имена на ярки и талантливи художници. Сред всички тях се откроява един, чието място е особено. Платната му озаряват с духовна и чиста красота постоянните експозиции на галериите ни. Те са в центъра на най-представителните ни изложби в България и чужбина. Образите в картините му познаваме от деца. Той постига "единството на вселената" и своя нравствен и естетически идеал в хармоничното съчетание и пресъздаване на българската природа, душевност и бит. И всички го наричаме Майстора", пише във встъплението на каталога директорът на Националния музей за българско изобразително изкуство Слава Иванова.

До този момент над 13 000 души са разгледали изложбата с над 250 произведения на Майстора в Националната художествена галерия, а тези, които все още не са успели да се насладят на платната му, могат да направят това до 7 октомври. След това картините му, дошли от галериите в страната, ще се върнат обратно, а през следващата година в НХГ ще бъде отворена за посетители постоянна изложба с по-малко на брой творби на Владимир Димитров.

В близките две седмици ще бъде организирана публична среща с модели на големия български художник, на която хората ще могат да чуят автентични разкази за личността и творчеството на Майстора. За най-малките галерията вече предлага книжки за оцветяване и пъзели с репродукции на художника.

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com