1 литър вода – знаете ли колко тежи?

47824
1 литър вода – знаете ли колко тежи?
Снимка: iStock

Водата е извор на живот, начало и условие за него. Защо тогава знаем толкова малко за нея? Дори елементарни данни като 1 литър вода колко тежи са малко известни на обществото и повечето запитани този въпрос при малкия експеримент по темата, който направихме, смело отговарят „Не знам, но предполагам, че не е килограм“. Всъщност 1 литър вода тежи точно 1 килограм за разлика от различни други течности, чието тегло за литър е различно от килограм.

Колко тежи 1 литър течност?

Докато литър вода има тегло точно килограм, литър бира и литър мляко също почти точно килограм, то литър олио е само 790 грама, а литър живак достига внушителните над 13 килограма. Очевидно не можем да поставим знак за равенство между литър и килограм при всички течности, което произтича от факта, че масата на 1 литър от дадена течност зависи от нейната компактност. Литърът не посочва  тегло, а обем, което обяснява защо теглото на литър от различните течности е различно. Литър вода например тежи повече от литър бензин защото е с по-висока плътност.

Колко тежи монетата от 2 лева?

Що се отнася за извора на живота – водата, то отговорът на въпроса 1 литър вода колко тежи е точно килограм. Защо е важен този факт? Добре е да имате елементарни познания по темата – за обща култура. А ако на шега запитате трениращите в домашни условия дами, които учудващо знаят теглото на литър вода, защо им е необходимо това, ще получите отговор колкото искрен, толкова и комичен: „Защото е важно да знам колко тежи бутилката с вода, с която тренирам вместо с гирички в залата.“

Отговорът може и да буди усмивка, но е факт, че използващите бутилки с вода за тренировката си масово знаят теглото на литър за разлика от останалите. Но прави ли са те, определяйки теглото на литър вода като килограм? Всъщност, за да е вярно това, което ви казваме, че литър вода тежи килограм, трябва да са спазени определени условия, пряко оказващи влияние на плътността на водата. При температура от 3,98 градуса водата има най-висока плътност. Така че литър вода с тези градуси тежи килограм, но ако водата замръзне или доближи точката си на кипене, теглото ще е различно.

Колко тежи един облак?

Какво точно представлява литърът?

Литърът като понятие и единица мярка има за своя родина Франция, където е въведен за първи път през далечната 1795 година. Знакът за литъра – латинската буква „l“ е официално приет почти 100 години по-късно – през 1879 година от Международния комитет по ограничения и теглилки.

Понякога се използва ръкописна буква за означаването на литър или дори в България се използва кирилица – буква „л“, но това е неправилно и не се допуска официално от Наредбата за единиците за измерване. Произходът на думата литър е свързан с гръцката дума  λίτρα (lítra). Освен литър се използва и мерната единица кубик, която намира употреба при по-големи по обем течности, измерване на потребената от домакинствата вода месечно, измерване на обема на басейни и т.н.

 По дефиниция литърът е единица за обем, определена на основата на единиците от SI и равна на 0,001 m3 или един кубичен дециметър. Полезни единици, които следва да знаете, са и:

  • hl – хектолитър, който е равен на 100 литра,
  • cl – сантилитър, който е равен на 1/100 от литъра,
  • ml – милилитър, който е равен на 1/1000 от литъра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Кога се меси козунак за Великден?

Направете това с яйцата, за да е жълт и пухкав козунакът

Разпети петък 2024 - традиции и обичаи

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Колко пъти трябва да втаса тестото за козунака, за да е мек и пухкав

Как да сварим яйца за Великден?

Колко време се варят яйца за Великден?

Стихотворение за 2 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 2 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?
Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Великден е празник, в който християните празнуват Възкресението на Исус. Той се свързва с победа на живота над смъртта. Напълно логично изниква...