Колко тежи монетата от 2 лева?

57779
Колко тежи монетата от 2 лева?
Снимка: БГНЕС

Монетата от 2 лева

Банкнотите от по два лева са заменени от монети. Те са законно платежно средство признато от БНБ на България

Българската монета от два лева тежи цели 9 гр. Тя има диаметър 26.5 мм. Върху лицевата й част е изобразена номинална стойност  – 2 лева, с цифра. Върху гърба на монетата е ликът на Паисий Хилендарски.

Калин Христов, подуправител на БНБ изтъква, че от 1999 г. насетне равнището от цените се е покачило със 110 процента. В резултат на това номиналните ниски стойности от банкноти се преобразуват в монети.

Друг важен фактор, поради който банкнотата от два лева е заменена с монета, е това, че книжните пари се захабяват бързо, а монетите са по-устойчиви на изхабяване и не са така податливи на замърсяване.

Прието е новата монета да е с по-голям размер от тази от 1 лев. Когато е вземано решение за това колко да тежи монетата от два лева и какъв да е размерът й е било съобразено тя да не отговаря на други монети, наподобяващи нашите или тези на други страни. Решението е свързано с факта, че ако бъдат с еднакви размери, може да има опити за злоупотреби. Така например монети с еднакво тегло, но различна стойност може да подвеждат автоматите например.

Изображението на монетата

Подобен преход и преминаване на банкнотата към монета има и при 1 лев. По този начин е пренесено и изображението на Паисий Хилендарски на банкнотата от два лева и на самата монета от 2 лева. От БНБ обясняват това решение с факта, че потребителите вече са свикнали с лика му.

Нека си припомним, че преди година време БНБ обясни защо името на Паисий Хилендарски е написано върху монетата без „Свети”. Идеята цели да се наблегне на възрожденския и будителския принос на Хилендарски за светската история на страната.

Изображението на Паисий не представлява каноничен образ, който Българската православна църква използва. Той е без нимб и е стилизиран светски образ.

Това становище е взето от външните консултанти на БНБ, определили художествените качества и дизайн на монетата от два лева.

Подмяната на книжните 2 лева с монети 

При подмяната на банкноти с монети се започва поетапно изтеглянето им. Това стартира най-често от летища, спирки и подобни ключови обекти, където хората да могат да се запознаят с новите платежни средства.

В началото на замяната на банкноти от монети са изсечени 12 млн. такива, които трябвало да заменят 42 млн. бр. банкноти от 2 лв. От БНБ обясняват, че винаги е нужен период на адаптация и поетапен преход, защото такъв изисква и отнема време. Причините са в това е, че на различни места има автомати и устройства, а такива трябва да са постепенно пригодени за новостите.

По същия принцип на замяна на банкноти от монети е имало и с тези от 1 лев. Изисквало се е известно време за обращение и такива са били не малко време законово платежно средство и в двете им форми.

От БНБ не споделят цената за производство на монети, защото това е търговска тайна.

По данни последно отпечатвани са банкноти от по 2 лева през 2013 г.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com