X
 
 

10 интересни факта за пингвините

2078 0
photo of 10 интересни факта за пингвините
Снимка: iStock/Guliver
Пингвините са невероятни птици! Мака да нямат нищо общо с пернатите, които виждаме ежедневно в парка, те определено могат да спечелят златния медал в категорията за любими птици на малки и големи. Ето някои забавни факти за тези очарователни създания.

1. Всички 17 вида пингвини, които съществуват на Земята, се срещат само и единствено в Южното полукълбо.

2. Забавното оцветяване на пингвините, напомнящо смокинг, е въпрос на камуфлаж – черният гръб се слива с дълбините на океана, докато бялото коремче е маскировка за всички хищници, които дебнат по морското дъно.

3. Пингвините са възникнали преди около 60 милиона години, което означава, че техните предшественици някак са оцелели след масовото изчезване на динозаврите.

4. За разлика от повечето птици, които губят и заменят пера наведнъж, на пингвините им отнема доста време този процес. Те прекарват две или три седмици на суша, докато не им се възстанови цялата космена покривка.

5. Всички пингвини (освен два вида) се размножават в големи колонии, достигащи хиляди птици.

6. Пингвините са моногамни - чифтосват се само с един и същ партньор.

7. По подобен начин повечето видове са лоялни и към мястото си на гнездене, като най-често се връщат в същата пещера, в която са родени.

8. При някои видове мъжкият пингвин пази яйцата, докато женските ловуват седмици наред. Това е и причината по-пухкавите пингвини с достатъчно количество мазнини да са най-желаните "ергени" – те ще оцелеят седмици, без да се хранят и ще опазят яйцата.

9. Ако бебето на женски пингвин умре, майката най-вероятно ще отвлече чуждо пингвинче.

10. Въпреки липсата на уши, пингвините имат отличен слух и разчитат на различни призиви, за да идентифицират своите половинки, когато се връщат в препълнените места за разплод.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Изгониха участник от "Фермата" заради насилие (видео)

Иван Милин бе изгонен от "Фермата: Нов свят" по решение на екипа на предаването. Повод за отстраняването му стана акт на физическа агресия от негова...