10 лесни начина да се заредим с енергия за деня

16012
10 лесни начина да се заредим с енергия за деня
Снимка: iStock

Ежедневието ни е забързано и изпълнено с безкраен низ от задължения в работата, дома, с децата. Понякога ни се струва, че денят не ни стига, за да свършим всичко. Друг път не ни достига енергията. Чувстваме се уморени и без сили. Ето 10 лесни начина как да се заредим с енергия за деня.

1. Излагайте се на слънчева светлина. 
Естествената светлина е най-силният фактор, който контролира биологичния ритъм. Започнете деня, като вдигнете щорите и отворите прозорците, ако времето позволява. Ходете пеша до работа. Слънчевата светлина намалява нивата на мелатонина - хормона на съня.

Коя храна дава най-много енергия?

В забързаното ежедневие все по-често се сблъскваме с липсата на време за обяд, липсата на подходяща храна близо до нас, която да ни зар...

2. Започнете деня си с протеини.
Пригответе си закуска, която ще повиши енергийните ви нива възможно най-дълго. Избирайте храни, богати на протеини като яйца, кисело мляко и ядки. Протеините и пълнозърнестите храни се разграждат по-бавно и ви зареждат с енергия. Това ще ви държи свежи за по-дълго време. Ако консумирате рано захарни изделия и прости въглехидрати, много бързо ще изпитате умора.  

3. Правете упражнения на открито.
Познавате тялото си. Има часове през деня, когато изпитвате повече умора. Вместо да полегнете, изправете се и се движете. Една бърза разходка на открито е най-добрият начин да събудите тялото си и да презаредите. Ако имате възможност, правете гимнастика за повишаване нивата на ендорфина, укрепване на иунната система и метаболизма.

Легло пред огледалото, сухи цветя в спалнята и още 3 начина да развалите енергията у дома

4. Ограничете кофеина.
Истина е, че кафето и другите кофеинови напитки ви зареждат с енергия, но само за кратко. Кофеинът е стимулант с краткотраен ефект, който води до пристрастяване. Освен това, увеличава нивата на стрес, причинява напрежение, главоболие, води до повишаване на кръвното налягане. Ако приемате много кофеин трудно ще заспите вечерта.

5. Пийте вода.
Умората може да бъде причинена от дехидратация. За да сте по-активни през деня, уверете се, че пиете достатъчно вода. Препоръчва се пиенето на 8 чаши вода на ден. Дръжте голяма бутилка вода под ръка, за да не забравяте. 

3 неща в дома ви, които "изпиват" вашата енергия - отървете се от тях незабавно

Дори хората, които не вярват в мистицизма, не отричат ​​факта, че всяко нещо има собствена енергия и заряд. Ето защо в някои домове се...

6. Кратка дрямка.
Някои хора имат навика да поспиват за кратко 20-30 минути следобяд. Това ще ви помогне да презаредите и да сте по-активни през остатъка от деня. Изкушаващо е да спите по-дълго, но това ще попречи на пълноценния ви сън през нощта. 

7. Приемайте витамини.
Общата умора може да се “излекува” с приемането на мултивитамини през деня. Хора с дефицит на желязо или анемия страдат най-много от умора. Ако и вие сте от тях, пийте мултивитамини за повече енергия.

8. Избягвайте цигарите.
Тютюнопушенето вреди не само на вашето здраве, но и ви кара да изпитвате умора през деня. Никотинът е стимулант, който ускорява пулса на сърцето и кръвното налягане, но и води до инсомния. Както и кофеина, никотинът повдига енергията ви за кратко, а после отново изпитвате умора.

Какво да не правите сутрин, за да не отблъснете късмета

9. Ограничете консумацията на алкохол.
Сигурно вече знаете, че от алкохола ви се приспива. Но може би не знаете, че пиенето на алкохол следобяд има най-силен ефект върху нивата ви на енергия. Най-добре избягвайте алкохол на обяд или следобяд, за да сте свежи до края на вечерта.

Винаги правете тези неща преди лягане, ако искате да имате добър тонус

Всеки, който се труди неуморно, в края на деня изпитва сериозна потребност да легне в леглото и да се наспи качествено, така че на след...

10. Спете достатъчно.
Няма как да се чувствате добре през деня, ако не сте спали достатъчно. Не винаги може да спите 7-9 часа, колкото е препоръчително. Ако ви е трудно, ето няколко съвета за добър сън:
* опитвайте се да си лягате по едно и също време всеки ден;
* създайте си рутина преди сън, която ще ви помогне да релаксирате по естествен начин в края на деня. Например гореща вана, леки упражнения, медитация, четене на книга.
* избягвайте електронни устройства и гледане на телевизия 30 до 60 минути преди лягане;
* създайте си комфорт за сън в спалнята - трябва да е хладна и тъмна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

12 здравословни закуски, които ще ви направят по-слаби и красиви

Как да почистите езика си от плака и бактерии?

Топ 10 на най-говоримите езици в света

Топ 4 най-странните зодии

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Край на самотата: 5 знака, че сте на път да срещнете своята сродна душа

Топ 4 на зодиите, които пленяват с красота и остър интелект

Кулинарна приказка: 5 интернационални ресторанта в София

Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?

Тези зодии са сродни души на Телец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com