10 начина да създадем здравословен дом

4221
10 начина да създадем здравословен дом
Снимка: asundermeier / Pixabay

Щом стане въпрос за подобрение на нашето здраве, всеки от нас е склонен да се фокусира върху храненето и спортните дейности, без да се замисли как околната среда влияе на нашето тяло. А същото важи и за дома ни в който прекарваме повечето време, така че наистина е важно да се измислят начини да създадем по-здравословен дом.

Без значение дали ще почистваме по-често къщата си или премахваме токсините от тялото си, трябва да обърнем внимание на жизнената ни среда, оказваща влияние на здравето  и тонуса ни понякога дългосрочно. Домашната ни среда трябва да е безопасното ни убежище. Редно е да е мястото, където се оттегляме след натоварения ден в работата и състоянието на този вид среда е с огромно значение. Ако живеем в разхвърляно или мръсно пространство, това определено ще се отрази неблагоприятно на здравето ни и може да доведе дори до тежки последици.

Пространството в жилището на всеки е доста различно, но има някои неща които не могат да се контролират, но може да се направят лесен тип промени, помагащи за подобряването на здравето на дома ни. Нека видим десет от тях:

Купете си пречиствател за въздух

Първи стъпки към доброто ни здраве е да се убедим, че въздухът който дишаме е наистина чист. Неговото замърсяване може да повлияе върху нашето здраве значително. Фините частици прах са свързани не само с образуването на проблеми с белите дробове, но и заболявания на сърцето. Инвестирайки в най-съвременен тип пречиствател за въздух, така ще помогнем за смекчаване на този риск.

Избор на соеви свещи

Ароматния тип свещи ще накарат нашия дом да ухае хубаво, но също така крият потенциални рискове от различни заболявания. Свещите от парафин на петролна основа биха излъчвали опасен вид химикали, можещи да доведат до риск за здравето ни като ракови образувания, астма или алергии. Така че е добре да изберем свещите на растителна основа с естествен восък.

Избягване на продукти на основа на химикали

Какво представляват умните домове и какви са техните предимства?

Технологията промени всичко в света и нищо по-добре не отразява нашия постоянен напредък в бъдещето от интелигентната домашна технологи...

Добре е да избягваме да използваме почистващ тип препарати на основата на химикали. Трябва да се използват  етеричните масла, сапунът и водата и продукти на растителна основа. Токсичния тип химикали в препаратите за почистване могат да доведат до много проблеми със здравето, както и да имат канцерогенен ефект. Друг добър почистващ разтвор би бил от хлебна сода, оцет и лимонов сок.

Регулиране на светлината

Светлинния тип замърсяване може да попречи на здравия ни сън значително. Затова е добре да спим на затъмнена стая, като час преди лягането ни да нямаме досег до устройства, които излъчват синя светлина като телевизора, телефона, лаптопа и т.н. Лошият сън се свързва със затлъстявания, загуба на памет и проблеми от психически характер.

Прием на нездравословна храна

Ако желаем да поддържаме здравословен тип диета и начин на живот, добре е да почистим килера  у дома от изкусителните и висококалорични нездравословни храни.

Трябва ли да се събуваме, когато влизаме вкъщи?

Може би сте забелязали, че в много филми главният герой не сваля обувките си, когато влиза в къщата. Това може да изглежда странно, осо...

Отглеждане на саксийни растения

Грижата за растения действа терапевтично, като също така те създават приветлива и свежа среда, подобрявайки въздуха във вашия дом. Зеленият цвят действа положително върху здравето на психиката, така че е добре да озеленим по-скоро нашия дом.

Отглеждане на домашен любимец

Ако се грижим за домашен любимец ще имаме положителна полза за нашето здраве, както и настроението и емоционалното ни състояние ще се подобри, кръвното налягане ще се върне в нормата и сърцето ще подобри функциите си.

Премахване на запрашвания

Ето ви цели 11 начина домът ви да е ПО-ЗДРАВОСЛОВЕН

Нашият дом е нашата крепост! Ако мислим така, значи би следвало да се погрижим за това домът ни да бъде безопасно от вредни фактори мяс...

Често нашият дом е пълен с прахови частици, а хроничното ни излагане на такива може да ни докара астма или алергия, така че  е добре да почистваме редовно  с прахосмукачка стаите, както и да сменяме спалното си бельо често.

Да следим влажността на въздуха

Важно е да поддържаме влажен въздух у дома ни, защото сухият може да навреди на нашата кожа и дишане и да доведе до сухота в носната лигавица и устата. Но пък твърде влажния въздух може да причини появата на мухъл и заболявания на дихателната система. Така че в зависимост от апартамента можем да си вземем или влагоабсорбатор или овлажнител за въздух.

Съхранение на храната в стъклени или метални, а не пластмасови съдове

Пластмасата е много вредна за околната среда и здравето ни. Затова е добре да избягваме съхраняването на храна в съдове от пластмаса и да избираме метални или стъклени такива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com