10 полезни храни за студените месеци

1159
10 полезни храни за студените месеци
Снимка: iStock/Guliver

Времето се отразява върху всичко - от гардероба до битовите сметки. Тялото също изпитва тези промени в енергийните нива, метаболизма и дори в предпочитанията към храната.

Затова е добре да се имат предвид храните, които са най-предпочитани в тези месеци, защото това ще помогне в подготовката на седмичното меню.

1.    Супа - това е перфектната зимна храна. Рецептите с пилешки бульон, зеленчуков бульон или повече вода и много зеленчуци са подходящи. Сушеният или консервиран боб, лещата са добър избор за протеини към зеленчуковия микс. Те дават и нужните на тялото фибри. От своя страна протеините и фибрите създават чувство за ситост и отдалечават времето за хранене, в крайна сметка едно от тях може дори да отпадне.

2.    Храни за повишаване на имунитета през зимата - имунната система ще се повиши, ако добавим храни, съдържащи витамин С. Такива са цитрусовите плодове, кивито, броколите и червените чушки.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

3.    Храни, богати на витамин Д - слънчевият витамин е особено нужен през зимните месеци. По-емоционалното хранене през есента намалява неговите дози в тялото. Затова такива хора са по-склонни към тревожност и депресия. Отличен източник на този витамин са яйцата, сьомгата, зърнените храни и млякото.

4.    Овесената каша - овесената каша не е само лесна закуска. Тя дава хранителни вещества, важни за зимата. Канелата, кардамонът или индийското орехче като подправка ще я овкусят приятно.

5.    Гхи - пречистеното краве мляко не случайно се консумира от хилядолетия от източните народи. То е лесно смилаема мазнина, която веднага дава енергия и топлина и пречи на кожата да изсъхне и да се лющи през зимата.

6.    Ядките - ядките са гарант за активна нервна система през зимата, затова е добре да присъстват редовно в менюто. Бадемите и орехите  понижават лошия холестерол, контролират нивата на кръвна захар, намаляват възпалителните процеси. Орехите са чудесен източник на омега 3 мастни киселини, а бадемите на витамин Е, антиоксиданти и магнезий.

Хранителните навици, които ще променят живота ви

7.    Фурми - освен че са вкусни, фурмите имат и лечебен ефект. Съдържат калций и поддържат здрави костите и зъбите, добра превенция са срещу артрит. Те поддържат и влагата в кожата.

8.    Броколи- броколите, наред с карфиола са пълни с фибри ,витамини и минерали, както и антиоксиданти и са надеждна бариера срещу зимните вируси. Витамин С в тях повишава имунитета, а фибрите се грижат за доброто храносмилане.

9.    Кореноплодни зеленчуци - те са източник на бета - каротин, фибри, калий и манган. Съдържат витамини, минерали и от енергийна гледна точка ни заземяват.

10.   Сладки картофи - той се отличава с богатството на фибри, витамин А и калий. Лекува запека, укрепва имунитета и намалява възпаленията. Осигурява се и дневната доза бета-каротин само с един картоф, както и нуждата от витамин С.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти - дори не сте подозирали

Какво си мисли психологът след срещата с вас?

Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Как се пише: ранглиста или ранклиста?

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

6 модни навика, които ви карат да изглеждате като момиче от бедно семейство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com