11 черти на характера, които рушат семейства

2320
11 черти на характера, които рушат семейства
Снимка: iStock/Guliver

Разводът е нещо, за което хората се опитват да не мислят, но се случва на мнозина. Защо? Просто лош късмет ли е, или двамата съпрузи не са подходящи един за друг? Или има още нещо?

Съществуват характеристики, които са съвсем нормални, но причинят големи проблеми в семейството, споделя психологът Кирил Филипов.

1. Прекалено много грижи

Когато единият партньор дава на другия прекалено много и не получава почти нищо в замяна, това създава известен дисбаланс в двойката и неизбежно води до болка и гняв.

2. Критичност и цялостен контрол

Когато възприемате партньора си като дете, което се нуждае от постоянни грижи, започвате да го „възпитавате“. Това кара партньора да се чувства безполезен и безпомощен и води до депресия.

3. Реагира прекалено

Някои хора обичат да правят от мухата слон и това също е голяма заплаха за брака. Този тип връзка може да изглежда интересна в началото, но в крайна сметка един от партньорите се уморява от това и се опитва да прекъсне цикъла.

4. Твърде меки реакции

Бракът е за решителни хора. Когато нямате мнение за нищо, това също може да накара партньора ви да мисли, че просто не ви пука.

5. Поза на жертва

Това е много съблазнителна позиция в семеен конфликт. Проблемът с ролята на жертвата е, че жертвите често искат публиката да е на тяхна страна и включват други в конфликта.

6. Отмъстителност

Всеки допуска грешки и това е нормално. Извиняваме се, поправяме грешното и продължаваме напред. Но не всички. Има хора, които помнят всичко и го припомнят в точния момент. Това води до обиди и скандали, които няма как да бъдат преглътнати.

Никога не пренебрегвайте тези проблеми във връзката

Няма перфектни връзки. Във всяко партньорство настъпват трудни моменти. Разликата обаче е, че има проблеми, които веднага се решават, а...

7. Егоизъм

Егоизмът е първата дума, която свързваме с нарцисизма. И това е едно от качествата, което може да съсипе всяка връзка още в началото.

8. Безотговорност

Това е допълнение към темата на жертвата, но заслужава отделна дискусия. Понякога хората не само избягват отговорността за ролята си в семейни конфликти и трудни ситуации, но като цяло са безотговорни.

9. Невротизъм

Разследване спаси засега шотландския премиер от оставка

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън избегна подаването на оставка преди парламентарните избори на 6-ти май. Според Sky News, ...

Хората с високо ниво на невротизъм обикновено са много уязвими, раздразнителни, понякога дори враждебни, тревожни и срамежливи. Трудно е да си представим щастливо семейство с такъв човек.

10. Патологична лъжа

За някои хора лъжата не е толкова поведение, колкото тяхна плът и кръв. Те лъжат всеки, с когото разговарят, понякога без да осъзнават, а понякога дори да вярват в собствените си лъжи.

11. Липса на благодарност, обезценяване

Вероятно няма нищо по-демотивиращо от това да направите нещо за партньора си и да не получите просто „благодаря“ в замяна. Понякога си мислим, че ежедневните дейности са без значение или свиквате с факта, че съпругът ви от време на време носи цветя и това става напълно рутина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com