11 ежедневни навика, които всъщност са вредни – 2 част

6356
11 ежедневни навика, които всъщност са вредни – 2 част
Снимка: iStock/Guliver

6. Не измивате купената "измита" салата

Стана доста популярен надписът "Предварително измити" върху опаковките на продуктите. Не си и помисляйте, че това означава 100% готов и чист продукт за употреба. Вероятност от всякакви замърсявания винаги има. Дори в опаковката заедно с продукта могат да попаднат микроорганизми или химикали.

За това нищо няма да ви попречи, да отделите няколко минути за  да измиете храната си.

7. Сдържате кихането си

Когато по време на кихане се опитвате да си запушите носа, защото се намирате в офиса с колегите и не ви е удобно да кихнете, вие може да си създадете проблеми. Спукване на тъпанчето или балонизиране на кръвоносните съдове в мозъка са възможни лоши последици. 

Кихането е съвсем естествен начин носът просто да се "нулира" и да изхвърли бактериите и прахта, така че е редно да не се опитвате да прекъснете този процес. Излезте някъде набързо и кихнете съвсем свободно колкото пъти трябва. Може да покриете носа си с ръце или салфетка, но в някакъв случай не го стискайте.

8. Сдържате газовете си

Това е аналогично като при кихането. Всеки свързва отделянето на стомашни газове като нещо твърде неприлично и отвратително, за това когато сме сред хора се опитваме да задържим газовете в тялото си. Но те не изчесват вътре в нас, а търсят други изходи.

КУРКУМА СРЕЩУ СТОМАШНИ КИСЕЛИНИ

Какво трябва да направите? 

Отидете на уединено място, за да може да се освободите. Ако ви се случва често да имате газове, дъвчете по-бавно когато ядете. По този начин, ще намалите обема на въздух в стомаха ви. Ако е нужно дори се консултирайте с лекар.

9. Пиете кафе веднага след събуждане

Това е истински тласък на енергията ни. Или може би само така си мислим? 

Тялото произвежда хормона кортиозол, наречен още "хормон на стреса". Неговото ниво сутрин трябва да е високо, но кофеинът пречи на този процес. Тялото разчита на кофеина повече и започва да отделя по-малко кортизол. Така получаваме енергийния тласък от кафето, вместо от тялото си. Поради това - понижете ежедневния прием на кафе, но ако наистина не можете сутрин без горчивата напитка, изчакайте поне 3 часа след като сте се събудили.

10. Слушате музика, като използвате слушалки

Поверителността, която слушалките ни дават е хубаво нещо. Лошото при тях е, че любимата музика, която кънти в ушите ни, подтиква в нас непрекъснатото желание да увеличаваме силата на звука. А това води след себе си увреждания на слуха, а понякога и загубата на слух. Поради тези причини, просто намелете времето в което използвате слушалките и подбирайте тихо място, за да не ви се налага да увеличавате звука.

5 сутрешни ритуала, които променят живота

Формирането на положителни навици, които имат силата да променят живота ни, е съзнателен избор, който трябва да вземем. Нашата реалност...

11. Използвате антибактериални продукти

От прекалена загриженост, някои от нас използват постоянно дезинфектанти за ръце. Повечето такива продукти съдържат съставката триклозан.

Когато бактериите влязат в контакт с него, може да се получи мутация, която ще ги направи резистентни освен на дезинфектантите, а също така и на някои антибиотици. Например такива, за използване при лечение на туберкулоза. 

Запомнете: нищо не може да убие бактериите по-добре от сапуна! Мийте си ръцете със сапун винаги, когато имате възможност без да ползвате дезинфектанти.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com