11 странни причини, поради които един мъж се влюбва в една жена

5123
11 странни причини, поради които един мъж се влюбва в една жена
Снимка: iStock

В процеса на изучаване на любовта от психологическа гледна точка експертите откриват няколко интересни факта. Някои разпространени митове за това какво ни привлича към други хора бяха развенчани, а други се оказаха верни.

Говорим за най-интересните причини, поради които мъжете се влюбват в жените. 

Изглеждате труднодостъпни

Още: Двойки зодии, които са предопределени да бъдат заедно до края

През 2014 г. е проведен експеримент, който потвърди общоприетото мнение, че мъжете са привлечени от "труднодостъпни" жени. По време на поредица от бързи срещи представителите на силния пол проявили много по-голям интерес към тези, които показали абсолютно безразличие в отговорите на въпросите им. Тези изводи обаче не са универсални и имат своите уговорки.

По-специално, мъжете искат да чувстват връзка с една жена - в контекста на експеримента това означава, че те сами са избрали такава жена за своя партньорка и този избор не е бил наложен от някой друг. Изследователите обаче направили още един неочакван извод: Въпреки че отчуждените и студени жени се оказали най-привлекателни за мъжете, представителите на силния пол ги харесвали най-малко. Любовта наистина е много объркващо и странно нещо.

Имате "правилното" изражение на лицето

Когато една жена излъчва щастие и се усмихва, мъжете я харесват. Но в обратния случай тази схема не работи. През 2011 г. учените решават да проведат мащабно проучване, в което участват повече от хиляда души. На всички участници били показани снимки на представители на противоположния пол и били помолени да оценят привлекателността на тези хора.

Още: Тези зодии обръщат повече внимание на страстта си отколкото на любовта

В резултат на това мъжете давали най-високи оценки на жените, които изглеждали щастливи, а най-ниски - на тези, които изглеждали арогантни. Мненията на жените по отношение на привлекателността на техните партньори се оказали напълно противоположни: Гордите мъже спечелили сърцата им, но щастливите мъже изобщо не ги впечатлили.

Жестикулирате много

Търсите ли своята любов? Това е просто - бъдете открити и не се ограничавайте в движенията си. Изпълнете физическото пространство около себе си: използвайте много жестове и изразителна поза на тялото. Изследователите наблюдавали как се държат хората на бързи срещи и стигнали до извода, че тези, които активно жестикулират, са два пъти по-успешни от тези, които седят сковано.

Това се потвърждава и от друг експеримент. Едни и същи хора били фотографирани два пъти: на първия кадър всички заели напрегната поза, а на втория били помолени да се отпуснат и да бъдат максимално открити. След това тези снимки били качени в приложение за бързи запознанства. Любопитно е, че възприемането на човека като цяло, дори от снимка, се променяло в зависимост от позата му. Снимките, на които хората били в уверени и отворени пози, получили повече отговори от тези, на които били стегнати.

Още: Ето кои са зодиите, които се влюбват много често

Външно приличате на бившата му

Някои хора вярват, че всеки от нас има "тип" партньор. Жените са тези, които са склонни да разчитат на тази теория. Но тук има някои нюанси.

Например според резултатите от същото проучване от 2011 г., за което говорихме по-горе, жените и мъжете са съгласни, че лицата на хора от противоположния пол, които по някакъв начин приличат на предишните им партньори, им се струват по-привлекателни от останалите. И все пак мъжете са дали по-ниски оценки на жени, които са приличали на партньорите, с които са били във връзка, когато са участвали в проучването.

Отговаряте на неговите "искания за внимание", а той отговаря на вашите.

Още: Истинска ли е любовта от пръв поглед?

Началото и развитието на една връзка до голяма степен зависи от реакциите на партньорите един към друг и към "молбите за внимание". Тази гледна точка се споделя от психолога Джон Готман, който в продължение на 40 години изучава отношенията между хората в двойки.

Представете си следната ситуация: съпруга, която се интересува от орнитология, забелязва красива птица с пъстро оперение зад прозореца. Тя се възхищава на това малко чудо, като се опитва да разгледа по-добре цвета и да отгатне породата. Тя кани съпруга си, който е до нея, да погледне тази птица. Как ще реагира той на това? Има много възможности. Мъжът може да игнорира думите на съпругата си или да кимне равнодушно в отговор, без да вдига поглед от гледането на сутрешните новини по телевизията. Или, например, може наистина да обърне внимание на предмета, който жената толкова много е харесала, споделяйки нейния ентусиазъм. Не е трудно да се отгатне коя реакция на партньора в такава ситуация ще сближи двойката и коя ще отдалечи съпрузите един от друг.

Емили Есфахани Смит, автор на книги по психология, е убедена, че влиянието на тези (дори и малки) реакции върху отношенията е наистина огромно. В заключенията си тя се опира на изследванията на Джон Готман. Той е наблюдавал двойки в продължение на няколко години и е анализирал ефекта, който подобни реакции оказват върху връзката. При тези двойки, които се развеждат 6 години след брака, партньорите са реагирали на "исканията за внимание" само в 33% от случаите. А при двойките, които са продължили да живеят заедно, тази цифра е била 87%.

Много приличате на него

Още: Странните корени на Деня на свети Валентин

Десетилетия наред изследвания абсолютно доказаха, че вече вкорененият стереотип, че "противоположностите се привличат", е пълна глупост. "Партньорите, които си приличат по много неща, като например тип личност, е по-вероятно да могат да се разбират заедно. Това улеснява взаимното разбиране в съвместния живот", казва Джан Гонзага, автор на проучване на двойки, запознали се в eHarmony.

Гледате го в очите дълго време

Джоан Келерман, психолог от Масачузетския университет, провежда следния експеримент: 72-ма студенти, които не се познавали, били разделени по двойки и се гледали в очите в продължение на две минути. "По-късно те казаха, че през това време все повече ги привличало лицето, стоящо срещу тях", казва той. "Това подсказва, че продължителният контакт с очите може да ви свърже с някого и да разпали отново чувствата към човека, когото виждате за първи път в живота си."

Миришете "правилно"

Проучване на USC установява, че жените в овулация са привлечени от миризмата на тениски, носени от мъже с високи нива на тестостерон. Това е напълно обяснимо с инстинкта за размножаване: Такава миризма ни привлича, защото ако представителите на силния пол произвеждат голямо количество мъжки хормон, това показва добра генетика. Мъжете също се интересуват от това как мирише партньорката им, но те предпочитат онези аромати, които хармонизират с жената. За идеална телесна миризма се смята тази след душ, а парфюмът трябва само нежно да допълва този приятен, чист и естествен аромат.

В някои отношения си приличате с родителите му

Психологът от университета "Сейнт Андрюс" Дейвид Перет и неговите колеги са установили, че сме привлечени от партньори, които имат същия цвят на очите и косата като нашите родители. Възрастовият диапазон на хората, които харесваме, също често се връща към детството ни. Като възрастни ние се влюбваме в хора на същата възраст като хората около нас, когато сме били деца.

"Установихме, че жените, чиито родители са били на възраст над 30 години по време на тяхното раждане, са много по-малко привлечени от по-млади мъже, отколкото от по-възрастни мъже", заключават авторите на изследването. "Предпочитанията на мъжете във възрастовия диапазон на жените бяха фокусирани върху възрастта на собствената им майка, но не и на баща им - и това имаше значение само при дългосрочни обвързани връзки."

Изглеждате еднакво или малко по-малко привлекателна от него

През 1996 г. е проведен експеримент, при който на всички участници първо е дадена оценка на физическата им привлекателност, а след това на всеки от тях е подбран партньор на случаен принцип. След това всички участници са попитани доколко са доволни от начина, по който са преминали срещите им. Хората, които оценявали висока привлекателност, били по-строги и по-остри в преценките си (дори ако партньорът им имал същата оценка като тях). Колкото по-добре е изглеждала тяхната среща, толкова по-малко доволни са били от начина, по който е преминала.

Но това се отнасяло само за наистина много привлекателните хора. За повечето от нас все пак е по-важно ние и партньорът ни да сме еднакво красиви.

Източник: MarieClaire

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...