13 съвета как да се преборим с мазната коса

4316
13 съвета как да се преборим с мазната коса
Снимка: iStock/Guliver

Сблъскването с мазна коса е неприятно преживяване за всеки един от нас. Тя не изглежда никак добре и е изключително трудна за поддържане.  Може да има много причини за бързото омазняване на косата – от неподходящи продукти до неправилно третиране или дори да сте предразположени генетично.

Ако вашата коса е определена като тип мазна, най-вероятно се чудите дали да не измивате всекидневно вашата коса, което не само няма да помогне, но дори може да влоши положението. Има ли начин да се обърне този процес? Можете да опитате тези 13 идеи:

1. Шампоан, но в по-малко количество

Започнете да удължавате интервала на измиване на косата. Ако сега я миете всекидневно, започнете да го правите през ден. След месец измийте косата си на всеки два дни и гледайте дали има ефект. Това изисква  определена доза търпение, но е една от най-успешните, ако мазната коса не е предизвикана от здравословни проблеми.

2. Сменете козметичните средства за поддържането ѝ

Ако използвате козметични продукти с лека формула, за намаляването на  омазняването на косата, може да си направите консултация със специалисти в различните дрогерии, насочвайки ви към по-подходящи такива, които да пробвате.

3. Внимавайте колко балсам нанасяте

Ако вашата коса е склонна към омазняване е добре да използвате внимателно от количеството балсам за коса. От него се нанася само по краищата и, а не в близост до корените. Трябва да се убедите, че сте изплакнали добре балсама при всяко измиване.

4. Дайте почивка на своята коса

Ако косата ви бързо се омазнява може да се опитате да я щадите, като не използвате за известно време сешоарът, пресата или машата. Така ще удължите периода между нейните измивания и косъма и ще стане по-здрав, предпазвайки го от топлината.

5. Погрижете се за вашата четка или гребен за коса

Всички знаем добре, че грижите за нашата четка или гребен за коса са важни. По тях мъртви кожни клетки се натрупват, както и остатъци от прах и нечистотии. После това бива прехвърлено по неусетен начин върху скалпа ви. Ако тя е склонна към омазняване, може да започнете с ежедневното почистване на четката или гребена с топла вода и сапун.

6. Направете си дълбок тип почистване на скалпа с гел от алое

Как да си направим домашен шампоан за всеки тип коса

Домашните шампоани стават все по-популярни всеки ден. Това е така, защото те не съдържат химически съставки, способни да увредят косата...

Гелът от алое вера е чудесен за почистването на скалпа ви. Той спомага за премахване на излишен себум, отстранявайки мъртвите клетки на кожата, успокоявайки скалпа. Може просто да нанесете гела върху скалпа си и да го масажирате за кратко време, оставяйки го да престои около двайсетина минути. После измивате с хладка вода и мек шампоан, повтаряйки процедурата след две седмици време.

7. Изплакнете добре косата

Ако косата ви  е мазна е добре да внимавате при измиването и. Това най-вече важи за изплакването на самата коса. Уверете се първо, че сте отмили и последната част от шампоана, маската за коса или балсама. Недоброто изплакване е възможно да ви докара омазняване на косата за два или три дни, причинявайки и пърхот.

8. Изплакнете с ябълков оцет

Може да добавите чаша оцет към четири такива хладка вода и да изплакнете косата си с тази получена смес, като трябва да сте я измили предварително с подходящ шампоан. Ябълковия оцет е известен с безбройните си приложения в домашните маски за коса не само в домакинския процес. Подхранвайки косата, оцетът може да премахне остатъци от козметика и кожни натрупвания по скалпа, балансирайки pH нивото му.

8 причини за цъфтежа на косата

Със сигурност, всяка жена желае да поддържа косата си дълга и се е сблъсквала  с проблема с цъфтящите краища. За да има вашата кос...

9. Изплакнете косата със зелен чай

Зеленият чай е в помощ при отслабване, като също така помага при преодоляването на проблемите с мазна коса. Зеленият чай намалява произвеждането на себум, подхранване на кожата. После може да запарите три или четири пакета чай в литър вода за петнайсетина мин. След като измиете вашата кода може да изплакнете с хладък зелен чай. После процедурата се прави след седмица.

10. Подхранете скалпа си с мед

Може да си направите маска от мед и малко вода за скалпа си, като е доказано че медът е с антибактериално  и противогъбично свойство. Смесвайки две лъжици мед с чаша вода и разбъркайте сместа. С тази получена медена вода може да намажете скалпа си след двайсетина минути и да изплакнете.

11. Подхранете с вода от лимон

10 начина, при които увреждаме косата си

Въпреки че полагаме изключително много грижи за нашата коса, съществуват и начини, чрез които съзнателно или не, реално я увреждаме.1. ...

Може да изцедите два броя лимон и да смесите с вода техния сок. След това сместа трябва да бъде нанесена върху дължината на цялата  ви коса. После престоява десетина минути, после изплаквате с хладка вода.

12. Почистете скалпа си с  хлебна сода

Хлебната сода също би помогнала при мазна коса и скалп. Смесвайки три супени лъжици сода с вода, до образуването на хомогенна смес. После намазвате внимателно върху скалпа с леки масажни движения. След петнайсетина мин. се изплаква с вода обилно.

13. Избягвайте използването на козметика със съдържание на силиконови частици

Силиконите частици  в козметичните продукти могат да помогнат на вашата коса да изглежда гладка и лъскава. Но не се препоръчва, ако вашата коса е мазна.  Те ускоряват омазняването и са трудни за отмиване. При тяхното натрупване косата ви изглежда омазнена, все едно не сте я измивали седмици подред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com