5 „безопасни“ храни, които съдържат повече захар от шоколада

13273
5 „безопасни“ храни, които съдържат повече захар от шоколада
Снимка: iStock/Guliver

Така наречената „скрита“ захар е най-опасна, именно тя е най-често виновна за повишените нива на кръвната захар и резистентността на клетките към инсулин. За съжаление често се крие дори в онези продукти, които сме смятали за безопасни.

Лекарите и диетолозите не препоръчват напълно да се откажете от сладкото: глюкозата е най-достъпното „гориво“ за нашите клетки, както и достъпен начин за ободряване и облекчаване на тревожността. За да останете здрави и да не нарушавате здравословния инсулинов баланс, си струва да контролирате количеството захар - и да обърнете специално внимание на онези храни, в които може да се крие захарта и нейните производни. Събрахме пет храни, които се представят за здравословни, но всъщност могат да бъдат по-наситени със захар от бонбоните.

Ползи и вреди от палмовата захар

Палмовата захар е отличен заместител на бялата захар. Нека просто кажем, че в сравнение с бялата, която не съдържа хранителни вещества,...

Протеинови барове

Смятате ли, че това е лесен начин за бързо запълване на протеиновия дефицит, засищане на глада и презареждане на батериите? Прочетете внимателно състава: в много от тях има повече захар, отколкото действителния протеин. Отделни екземпляри могат да съдържат до 30 грама захар - почти дневната норма!

Кисело мляко с плодове

Киселото мляко е чудесна храна за закуска и почти перфектна закуска... Но само ако не съдържа нищо освен самото кисело мляко. Готовите чаши, пълни с плодове или горски плодове, могат да съдържат до шест чаени лъжички захар - това е твърде много както за възрастни, така и за деца.

Сушени боровинки

Има ли вероятност заместителите на захарта да повишат теглото ни

Захарта е сериозен враг на стройната фигура и често е сред най-големите виновници за наднормено тегло. Нея обаче я откриваме във всякак...

Много здравословно зрънце, което може да се консумира прясно - или да се добавя сушено към сутрешна каша, сладкиши или кисело мляко. Но преди да купите, проверете дали при производството е използван захарен сироп: факт е, че боровинките са кисело зрънце и много производители се опитват да компенсират киселия вкус със сироп. И получаваме до 30 грама захар от всяка порция плодове. Твърде много непростими.

Гроздов сок

Строго погледнато, плодовите сокове обикновено си струва да се пият в изключителни случаи: те не съдържат фибри, които контролират усвояването на глюкозата, поради което след всяка чаша сок получаваме истинска инсулинова инжекция. Но гроздовият сок е може би най-опасният: обикновена чаша съдържа 36 грама захар - твърде много.

Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини

Ако сте жена и особено ако сте над 40 години, трябва напълно да се откажете от обезмаслените млечни продукти: колкото по-стари сме, толкова повече се нуждаем от калций (както и от витамин D), който също е в изобилие в млечните продукти, не се усвоява без достатъчно мазнини. Имате нужда от повече аргументи? Почти всички продукти, които са „без мазнини“ са пренаситени със захар – за подобряване на вкуса.

Какви промени ще настъпят с тялото ви, ако откажете ЗАХАРТА

Захарта е една от основните съставки в почти всеки десерт, който си закупуваме от магазина. Ако ежедневно похапваме вкусотии, то значи ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Грешки, които хората правят в живота си и са нещастни

Кога мъжете се връщат при бившите си

6 начина да накарате парфюма си да ухае през целия ден

Имате ли това в кухнята си - тези неща привличат пари

Могат ли лютите чушки да са полезни за организма ни

Чесънът като чудо на природата: Неочакваните ползи за здравето

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com