5 грешки, които правят здравословната храна опасна

1338
5 грешки, които правят здравословната храна опасна
Снимка: iStock

Дори и да се смятате за отлични кулинари и за хора, които се основават на здравословни рецепти, то е възможно да правите някои грешки при приготвянето на храната, които моментално да превърнат ястието ви в нездравословно. Независимо колко опитни кулинари сте, проверете дали правите някоя от долуизброените грешки и ако е така - опитайте се да ги избягвате, ако сте решили да се придържате към здравословния начин на живот.

Прекалявате със солта

Знаем, че не е полезно да консумираме твърде големи количества сол ежедневно, а някои хора при готвене постоянно наблягат на солта. Всъщност можем да придадем добър вкус на ястието си с много и различни подправки, които са в пъти по-безвредни от солта. Като нейни най-добри алтернативни варианти са лимонов сок, чесън, оцет, риган, естрагон, магданоз, босилек, кимион, розмарин и др.

Прегрявате растителното масло

В зависимост от това какво масло или мазнина използвате при приготвянето на ястията, трябва да знаете дали са годни за термична обработка. Например кокосовото масло и зехтинът не понасят твърде високите температури и започват да губят полезните си свойства. За задушаване и пържене най-добре заложете на слънчогледово олио.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

Преработвате твърде дълго зеленчуците

На зеленчуците не им трябва много време, за да се сготвят. А ако прекалите с тяхната термична обработка, те ще загубят повечето от полезните си свойства. Ако искате максимално да запазите качествата им, най-добре е да ги консумирате сурови или на пара.

Обелвате всички плодове и зеленчуци

Всъщност, ако сте сигурни, че продукцията не е третирана с различни химикали, е много по-добре да запазвате и обелката на някои плодове и зеленчуци, тъй като и в нея се намират голяма част от полезните вещества на дадения плод или зеленчук. Например в кората на ябълките това е кверцетинът, при кивито - витамин Е и флавоноиди, при картофите - диетични фибри и т.н.

Разтапяте меда

С течение на времето е възможно медът да се кристализира и да стане по-твърд от обичайното и за да възвърнат течната му форма, някои хора се опитват да го разтопят на водна пара. Това обаче не бива да се прави, защото при обработка над 40 градуса медът започва да губи полезите си свойства, а когато го разтопите единственото, което ще получите от меда, е сладък и висококалоричен сироп, който само има вкус на мед. Няма да се снабдите с никакви полезни вещества и положителни ефекти от консумацията му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com