5 храни, които намаляват телесната топлина през лятото

1888
5 храни, които намаляват телесната топлина през лятото
Снимка: iStock

С настъпването на летните горещини е важно да поддържаме тялото си охладено и хидратирано. Макар че пребиваването на закрито с климатик може да осигури временно облекчение, също толкова важно е да обмислим избора си на хранителен режим. Включването на храни, които по естествен начин намаляват телесната топлина, може да бъде освежаващ и здравословен начин да се преборим с летните горещини.

Ето 5 такива храни, които могат да ви помогнат да запазите прохлада и комфорт през най-горещите месеци на годината.

Краставица

Една от най-хидратиращите и охлаждащи храни, краставиците се състоят от около 95% вода, което ги прави отличен избор за преодоляване на дехидратацията. Високото им съдържание на вода помага за поддържане на телесната температура, а наличието на витамини и минерали подхранва организма. Насладете се на резени прясна краставица в салати, сандвичи или просто като здравословна закуска.

Лекар: НЕ яжте тези храни през лятото

Диня

Динята е любима лятна напитка, която не само утолява жаждата, но и ефективно намалява телесната топлина. Снабдена с електролити и антиоксиданти, динята спомага за добрата хидратация на организма и за по-доброто кръвообращение. Сочната и сладка месеста част на динята може да се консумира самостоятелно или да се смеси в освежаващо смути.

Мента

Листата от мента имат естествен охлаждащ ефект върху тялото. Съдържащият се в ментата ментол активира чувствителните на студ рецептори в кожата, като създава усещане за освежаване и намалява телесната топлина. Можете да добавите пресни листа от мента към лимонадата си или да си приготвите успокояваща чаша чай от мента, за да изпитате охлаждащите ѝ свойства.

Кокосова вода

Популярна тропическа напитка, кокосовата вода е не само вкусна, но и отличен начин за намаляване на телесната топлина. Тя е богата на важни електролити като калий, натрий и магнезий, които помагат за възстановяването на изгубените в резултат на изпотяването минерали. Отпиването на кокосова вода ви поддържа хидратирани и енергични, което я прави идеален избор за горещите летни дни.

Какво НЕ може да се яде в жегата: 4 основни правила за хранене през лятото

Кисело мляко

Киселото мляко, богато на пробиотици, е не само благоприятно за червата, но и разхлаждащо за организма. То спомага за поддържането на здравословна вътрешна температура и подпомага храносмилането, което понякога може да е бавно през летните месеци. Насладете се на купичка охладено кисело мляко, гарнирано с плодове, или го използвайте за приготвяне на разхлаждащи дипове и смутита на основата на кисело мляко.

Изборът на правилните храни през лятото може да изиграе значителна роля за поддържане на прохладата и комфорта на тялото ви. Тези пет храни - краставица, диня, мента, кокосова вода и кисело мляко - са не само вкусни, но и ефективни за намаляване на телесната топлина. Включването им в ежедневния ви хранителен режим не само ще ви помогне да се преборите с горещината, но и ще ви осигури важни хранителни вещества и хидратация за цялостното благополучие през летния сезон. Останете хладни, останете здрави!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...