5 причини, поради които котките предпочитат да спят до стопаните си

11055
5 причини, поради които котките предпочитат да спят до стопаните си
Снимка: iStock

Котките обикновено се разглеждат като независими животни, които не се нуждаят толкова от своите стопани. Замисляли ли сте се обаче защо те толкова обичат да се свият и да спят на леглото на собственика си? Има няколко причини, от физиологични до психологически, поради които котките обичат да се гушкат до спящия си стопанин.

1.       Топлина

Всички котки са психопати: откритието на учените

Учените от Университета на Ливърпул са провели изследване, което е позволило да се изясни следното: у всяка домашна котка могат да се о...

На най-основното ниво котките избират да спят с вас заради топлината, която тялото ви излъчва. За това най-доброто място е близо до главата или краката – тези части на тялото отделят най-много топлина, споделят запознати.

2.       Безопасност

Друга важна причина, поради която котките избират да спят с вас, е безопасността. Котките са най-уязвими в съня си, защото в природата по това време могат да бъдат нападнати от хищник. Както подчертава президентът на Международната асоциация на котките Вики Джо Харисън, ако котка спи до вас, това означава, че ви има доверие и се чувства в безопасност.

3.       Комфорт

Фелинолозите отбелязват, че котките се чувстват по-удобно в леглото на собственика, защото има много познати миризми. Това е важно за психологическия и емоционален комфорт на животното. В къща, където има много котки, домашните любимци ще спят на леглото на собственика, за да не бъдат нападнати от засада.

Котката помага на здравето ни

Всеки, който отглежда животно вкъщи знае, какво означава да имаш компания и да живееш още по-щастливо. Сдобивайки се с домашен любимец ...

4.       Създаване на приятелства

Котките са склонни да образуват колонии на открито и често спят една до друга, казват експерти. За животните това е знак за приятелско поведение. Освен това, съвместният сън помага да не замръзне през студения сезон.

5.       Териториални етикети

Котките маркират границите на своята територия, като търкат главите си в различни неща в къщата. Освен това, на лапите на домашни любимци има жлези, които отделят феромони. Така че, когато котката ви се настани удобно в леглото и трие главата си във вас, тя също маркира своята територия.

Поведението на котката изобщо не е ирационално и има причини, поради които домашните любимци извършват определени действия. Дори котешкото мъркане се дължи на редица причини: котката може да ходи до тоалетна на необичайни места, когато е щастлива, или, обратно, да се стреми да се успокои. Това също е знак за поздрав за други котки и начин за комуникация между възрастна котка и малките ѝ котенца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com