5 съвета към нелюбимите дъщери

19237
5 съвета към нелюбимите дъщери
Снимка: iStock/Guliver

Още от детството си знае - майките обичат децата си, а след като тя не получава тази любов, значи сама е виновна. Майката може да се оправдава с това, че поддържа дисциплината, но да засрамваш и обиждаш детето е съвсем друго. Момичето вярва във фалшивите доводи, оправдаващи студеното майчино отношение. То свиква с чувството за вина, с това, че ядосва и разочарова майка си, със срама, че е лоша, ненужна, недостойна за любов. Всичко това става основа за ниско самочувствие и понякога омраза към себе си. Един ден идва осъзнаването - след непрекъснати неуспехи в отношенията, хронична неудовлетвореност от живота, саморазрушително поведение или просто някой обръща внимание на нездравите отношения с майката. Разбирайки проблема се правят първите крачки към изцелението и построяването на граници, опитва се да се дистанцира от майката и тук се намират хора, които да ѝ кажат, че тя е в неизплатим дълг пред майка си заради това, че я е родила и отгледала. Вината и срамът я карат да се съмнява в себе си, в решенията си и възприемането на реалността. Да, тя вече не живее в своята детска стая, но мислено остава там, очаквайки с тревога неизбежните неприятности, пише psychologies.ru. Само осъзнавайки, че чувството за вина и срам стоят на пътя на промените може да се направят първите крачки към промяната. Ето кои са те:

1. Помнете - не сте сама. Според различни проучвания приблизително 40% от емоционалните потребности остават неудовлетворени. Вие съвсем не сте единствената жена, преминала през това и по никакъв начин не сте го заслужили. Тук няма нищо срамно.

По-крехко ли е психически днешното поколение?

Действително ли днешната младеж боледува по-често от психически заболявания? Младото поколение днес се опитва все повече и повече да ра...

2. Осъзнайте властта на майката. Мнозина все още вярват в мита за майчиния инстинкт, според който всички майки обичат децата си. На тях им е трудно да признаят каква колосална, почти абсолютна власт има майката над детето, а всяка власт дава възможност за злоупотреба. Неприятно е да се осъзнае, но е истина. 

3. Вината и срамът са инструменти за манипулиране. Какво прави майка ви, за да предизвиква тези чувства? Може би непрекъснато ви напомня, колко много ѝ дължите и колко сте неблагодарни? Или започва всяко изречение с "Ти никога..." или "Ти винаги"  и изброява недостатъците ви. Това е просто опит за манипулация. 

4. Отбелязвайте реакциите си. Как реагирате, когато се опитват да ви манипулират чрез чувство за вина и срам? Автоматично превключвате на примирителен тон? Предавате се бързо и се спасявате с бягство? Или вината и срамът заглушават всички останали емоции и мисли, а вие дори не го забелязвате? Осъзнавайки реакциите си вие ще се научите да реагирате по-продуктивно, отчитайки собствените си желания и потребности. 

5. Осъзнайте влиянието на табутата и се научете да се справяте с тях. Прието е майките да се идеализират и мнозина отказват да призная, че някои жени могат да бъдат жестоки с децата си. Да, вероятно вие ще чуете, че сте лоша и неблагодарна дъщеря, но никой не е запознат с детайлите от вашата история, а това значи, че няма право да ви съди. Вие сами трябва да отстоявате себе си, няма кой друг да го направи вместо вас.

Всичко за паническите атаки

Основна причина за пристъп на паническа атака са отрицателните мисли и фиксациите. Това каза психологът Лидия Годлевская, съобщи РИА Но...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com