5 забележителности около Рилския манастир, които трябва да посетите

58432
5 забележителности около Рилския манастир, които трябва да посетите
Снимка: Pixabay

Включен в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство, Рилският манастир е едно от най-посещаваните места в България. Едва ли има българин, който не е идвал на това свято място. Но близо до светата обител съществуват други интересни забележителности, които си заслужава да разгледате. Ето 5 от тях:

1. Пещерата на Свети Иван Рилски

На около 3,5 км от манастира се намира пещерата на Иван Рилски. Според легендата светецът живее тук 7 години в пост и молитви. До 25-годишнината си Иван Рилски е пастир в родното си село Скрино, Дупнишко. Когато родителите му умират, той раздава имуществото им на болни и бедни и постъпва като послушник в манастира под връх Руен. След като напуска манастира се изкачва на “висока гола планина” и живее като отшелник над 20 години. После се заселва в хралупата на едно дърво в Рилската пустиня, където се отдава на молитви към Бога. Храни се с треви и не се среща с хора. Наблизо пасат овчари, които го откриват и идват при него за помощ и съвети. За да се усамоти, Иван Рилски се мести в пещера на висока и недостъпна скала и прекарва тук 7 години.
До пещерата се намира църквата “Успение на Св.Иван Рилски”, където е разположен гробът на светеца. Според легендата, който успее да мине през дупката в пещерата, няма грехове. Като излезето от пещерата, попадате на аязмото. Вярва се, че ако напишете на лист желанието си и го поставите във вдлъбнатите скали, то ще се сбъдне.

Топ 10 на най-старите манастири в България

2. Екопътека “Водопади Бохемия”

Само на около половин километър след град Рила, по пътя за Рилския манастир, се намира екопътека “Водопади Бохемия”. Пътеката минава край няколко много високи и красиви водопада. Няколко метра след началото пътеката се разделя. Наляво продължава през гората и е лесна за преминаване. Надясно е по-екстремният маршрут, който минава по реката на самия каньон. Има доста трудни за преодоляване участъци, където трябва да се мине с помощта на въже. В един момент двете пътеки отново се събират, така че може да направите кръгова обиколка. Целият маршрут се преминава за около 45 минути.

3. Стобски пирамиди

На около 27 км от Рилския манастир ще видите друго чудо на природата - Стобските пирамиди. Разположени са в западната част на Рила, малко над село Стоб. Впечатляват с красивите си остри и игловидни скални образувания, които в повечето случаи са в конусовидна форма и завършват с каменна шапка. Приличат на естествени скални гъби. Средната им височина е 6-10 метра. Някои от тях формират живописни скални групи. Общата ширина на пирамидите е 40 метра и заемат площ от около 7,4 ха.

Легендата разказва, че някога сватове от село Колибите вземат мома от съседното село Стоб. В онези времена младите се женят без да се познават, затова девойката е забулена. Когато сватбеното шествие минава по южния склон на Кулския рид, духва силен вятър, повдига булото на девойката и разкрива лицето й. Тя е толкова красива, че кумът не се сдържа и опитва да я целуне. Ужасени от греха, сватовете се вкаменяват и завинаги остават така - красиви и величествени със своите каменни шапки.

7-те най-красиви манастира в България

4. Мегалитно светилище под Царев връх

Намира се на около 2200 метра надморска височина, по билото на Рила. Представлява мегалитно светилище с необичайно подредени камъни в различни форми. Според преданието, именно тук цар Петър Първи се среща със Свети Иван Рилски. Смята се, че точно това светилище е предшественик на Рилския манастир. След като разгледате светилището, може да стигнете и пред самия Царев връх, разположен на височина от 2378 м. Оттук се разкрива живописна гледка към Мальовишки дял, Предела и Северен Пирин.

5. Кирилова поляна

Ако търсите спокойно място за почивка, това е за вас. Разположена само на около 7 км от Рилския манастир, Кирилова (известна още като Партизанска) поляна е на 1465 м надморска височина. Представлява просторна открита заравненост сред околната гора. Може да си направите пикник, да поставите палатка. В района има и бунгала и места за хранене. Оттук има преки пътеки, които ви дават възможност за по-сериозни планински преходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com