6 факта за Международния ден на жената

2034
6 факта за Международния ден на жената
Снимка: iStock

Вече повече от 100 години 8 март е известен като Международен ден на жената в страните по света. Макар че целта на празника е различна, в някои страни това е ден на протест, а в други начин да се отпразнуват постиженията на жените и да се насърчи равенството между половете, този ден е нещо повече от обикновен празник. Ето защо.

1. МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ЖЕНАТА ВЪЗНИКВА ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 100 ГОДИНИ

На 28 февруари 1909 г. разпуснатата вече Социалистическа партия на Америка организира първия Национален ден на жената, който се провежда в последната неделя на февруари. През 1910 г. Клара Цеткин, ръководителка на Женското бюро на Социалдемократическата партия в Германия, предлага идеята за глобален Международен ден на жената, за да могат хората по света да празнуват по едно и също време. На 19 март 1911 г. се провежда първият Международен ден на жената, а в него участват над 1 милион души в Германия, Швейцария, Австрия и Дания.

Какво да сготвя за 8 март – идеалната трапеза за празника

2. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАЗНИКА ЖЕНИТЕ ПОЛУЧАВАТ ПРАВО НА ГЛАС В РУСИЯ

През 1917 г. жените в Русия почитат този ден, като започват стачка за "хляб и мир" като начин да протестират срещу Първата световна война и да се застъпят за равнопоставеност на половете. Цар Николай II, тогавашният лидер на страната, не е впечатлен и нарежда на генерал Хабалов от Петроградския военен окръг да сложи край на протестите, и да застреля всяка жена, която откаже да се оттегли. Но жените не се поддават на сплашване и продължават протестите си, което кара царя да абдикира само няколко дни по-късно. Временното правителство дава на жените в Русия правото да гласуват.

3. ПРЕЗ 1975 Г. ООН ОФИЦИАЛНО ПРИЕМА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ЖЕНАТА

През 1975 г. Организацията на обединените нации, която беше обявила годината за Международна година на жените, за първи път отбеляза Международния ден на жената на 8 март. Оттогава насам ООН се превръща в основен спонсор на ежегодното събитие и насърчава още повече държави по света да приемат празника и неговата цел да се честват "действията на смелост и решителност на обикновените жени, които са изиграли изключителна роля в историята на своите страни и общности.

Защо осми март е ден на мама?

4. МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ЖЕНАТА Е ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК В ДЕСЕТКИ ДЪРЖАВИ

Международният ден на жената е празник в цял свят и официален празник в десетки държави. Афганистан, Куба, Виетнам, Уганда, Монголия, Грузия, Лаос, Камбоджа, Армения, Беларус, Черна гора, Русия, Украйна и естествено България, са само някои от местата, където се чества 8 март.

5. МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ЖЕНАТА Е КОМБИНИРАН ПРАЗНИК С ДЕНЯ НА МАЙКАТА НА НЯКОЛКО МЕСТА

По същия начин, по който Денят на майката се удвоява като своеобразен ден за признателност на жените, двата празника са комбинирани в някои страни, включително Сърбия, Албания, Северна Македония, Узбекистан и при нас в България. На този ден децата подаряват на своите майки и баби малки подаръци, и символи на любов, и признателност.

"Бъдете здрави, обичани и ценени!": Президентът поздрави жените за 8-ми март

6. ВСЯКА ГОДИНА ПРАЗНЕНСТВАТА ПО СЛУЧАЙ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ЖЕНАТА ИМАТ ОФИЦИАЛНА ТЕМА

През 1996 г. ООН създава тема за тазгодишния Международен ден на жената: „Празнуваме миналото, планираме бъдещето“. През 1997 г. темата беше „Жените на масата на мира“, а през 1998 г. – „Жените и правата на човека“. Те продължават тази тематична традиция и през следващите години, а за 2023 г. тя е „ПРЕГЪРНИ РАВЕНСТВОТО“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com