6 прости начина да накараме децата да слушат

10581
6 прости начина да накараме децата да слушат
Снимка: Pixabay.com

Възпитанието на децата е труден и дълъг процес, с който не всички родители се справят добре. Психолозите разкриват няколко ключови подхода, чрез които да накарате децата да ви слушат и доброволно да изпълняват това, което им казвате.

Накарайте ги да мислят, че имат избор

Как да отгледате щастливо дете в XXI в.

Родителството се промени през последните 10-15 години. Изискванията към съвременните майки и бащи са по-високи. И децата станаха различ...

Никой не обича да му казват какво да прави. Със сигурност звучи много по-добре, когато имаш възможност за избор дали да свършиш нещо или не. Следващият път, когато детето ви закъснява за училище, вместо да му крещите да отива да се облича, може да го попитате с кой панталон смята да отиде. По този начин детето само ще избере дрехата и ще бъде готово навреме.

Подбирайте думите си

Избягвайте заплашителните и заповеднически думи. Заменете ги с по-меки думи. Например, "Ще излезеш навън, ако си напишеш домашните", може да го замените с "Ще излезеш навън, когато си готов с домашните". По този начин детето няма да ви приема като "тиранин" и да чувства заплаха, а ще се мотивира по-бързо да приключи с домашните, за да бъде възнаграден да прави каквото си поиска след това.

Обяснявайте им повече

Децата винаги искат да получават отговори на своите въпроси. Дори, когато сте на ръба да изпуснете нервите си, избягвайте да отговаряте с "Защото така" или "Няма да ти давам обяснения. Направи го!". Психолозите споделят, че, когато обяснявате защо карате детето си да свърши дадено нещо и му разкриете за ползите, които ще извлече, то шансът да ги направи е много по-голям, отколкото, ако "издадете заповед". Важно е да не разстройвате детето, защото в противен случай то ще ви е сърдито и няма да ви слуша.

Психолог: Дайте шанс на децата да правят свой избор, така се чувстват значими

Днешните деца са такива, каквито са били и предишните от гледна точка на потребностите – привързаност, обич, признание. И днес, к...

Интересувайте се

Разговорите са от съществено значение. Задавайте им въпроси и се опитвайте да им влизате в положение. Така ще ги предразположите повече към вас и ще знаят, че можете да им помогнете за решаването на проблемите им.

Сменете фокуса

От опит знаете, че забраненият плод е най-сладък и желан. Особено, когато си дете. Опитвайте в някои ситуации да не забранявате и да не използвате фразата "не може". Говорете на детето си какво може да прави и го стимулирайте в тази насока.

Не повтаряйте

Красимир Вълчев: Днес все още е трудно да се водят дебати на тема кои са основните ценности

"Много е трудно да говорим за ценности. Преди 30 години нямахме увереност на какво трябва да възпитаме децата. Днес основните въпроси п...

Малките деца имат нужда да им бъде повтаряно, защото всичко, което ги заобикаля е ново за тях и лесно се разсейват. С времето обаче, трябва да повтаряте по-малко, защото колкото повече порастват децата, толкова повече възприемат повтарянето като натякване и то ще има обратен ефект за вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com