7 досадни грешки, които ви пречат да отслабнете

1543
7 досадни грешки, които ви пречат да отслабнете
Снимка: iStock

Позната ситуация: отслабвате, отслабвате, а теглото все още е там. Защо така? Да, защото правим едни и същи грешки.

1. Пропускате закуската

Яденето сутрин активира метаболизма, а освен това калориите, получени на закуска, ще имат време да се изразходват през деня. Освен това дългите паузи в храненето разпалват глада, защото глюкозата в кръвта пада, а хормонът грелин, който разпалва апетита, е в твърде много. Като цяло е по-добре да се храните по едно и също време 5-6 пъти на ден: 3 основни хранения и 2-3 малки закуски.

2. Използвате подсладители вместо захар

В синтетичните подсладители съдържанието на калории наистина клони към нула. Още в края на 80-те години учените установиха, че плъховете, които пият вода със захарин, ядат с 15% повече и съответно наддават на тегло по-бързо от тези гризачи, на които е давана вода със захар. Просто казано, когато ядете нещо сладко, тялото ви очаква енергия. Следователно, за да задоволи жаждата за енергия, тялото сигнализира, че е необходимо повече - и ръката неволно посяга към нова порция.

3. Ядете само пресни зеленчуци

Учените твърдят, че варените и задушени домати са много по-здравословни от пресните. Въпреки че термичната обработка леко намалява витаминната им стойност, тя подобрява усвояването на ликопените – най-силните антиоксиданти. 

Най-добрите плодове за отслабване

4. Изключвате напълно мазнините

Като цяло се нуждаем от мазнини: както наситени, животински произход (не трябва да се злоупотребява), и особено полиненаситени мазнини - Омега-3 (мазна риба, орехи, ленено семе) и Омега-6 (растително масло, пиле, яйца, авокадо, бадеми, лешници, кашу). Важни са и за доброто функциониране на мозъка, и за сърцето, и за младостта на кожата. 

5. Избягвайте тестени изделия

Пастата не е опасна за фигурата, ако не се злоупотребява с нея (1 порция е колкото юмрука ви, но не повече от ¼ чиния и не всеки ден) и не се комбинира с масло, сирене, кюфтета. Макароните се сервират най-добре със зеленчуци или лек сос на базата на натурално кисело мляко, лимонов сок и подправки. Друг важен момент: опитайте се да ги оставите малко недосварени. Тогава въглехидратите от тях ще се усвояват по-бавно, помагайки да изчакате следващото хранене.

Естествени методи за отслабване

6. Заложете на суперхрани

Напоследък на привържениците на здравословното хранене се предлагат така наречените суперхрани: годжи бери, асай, семена от чиа и др. Истината тук е една: всички тези продукти съдържат антиоксиданти, които наистина могат да забавят процеса на стареене и да предотвратят оксидативния стрес, който предизвиква развитието на много заболявания. Но антиоксиданти има и в зеленчуците, плодовете, като особено богати на тях са нашите местни горски плодове - ягоди, касис, къпини, малини, череши, череши.

7. Забравяте за спорта

Проблемът е, че загубата на тегло не се дължи само на мазнини, но и на мускулна тъкан. Тази физическа активност е задължителна. Правете фитнес, плувайте в басейн, карайте колело, тичайте в парка или просто се разходете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Не бързайте да изхвърляте старата си тениска: 7 полезни начина да я използвате

3 принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Тези зодии превръщат БОЛКАТА си в СИЛА

Какво отключва най-често агресивно поведение при жените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com