7 ежедневни навика, които рушат здравето

1789
7 ежедневни навика, които рушат здравето
Снимка: iStock/Guliver

Когато се разболеем, си даваме сметка, че е имало начини да предотвратим заболяването или поне да намалим страданието. Когато сме здрави, не обръщаме внимание на малките ни вредни навици, които постепенно водят до здравословни проблеми. А можем просто лесно да ги променим. Ето някои от навиците, които с времето ни създават здравословни проблеми:

1. ЗАВИСИМОСТИ
Тук влизат алкохол, цигари и наркотични вещества, които тровят организма ни. Често хората забравят за вредата им поради забавения ефект. Мислят си, че ако се контролират или не ги използват постоянно, са защитени от токсични ефекти. Но не е точно така. От момента, когато започваш да ги използваш, излагаш тялото си на вредно влияние.

2. ЛИПСА НА ФИЗИЧЕСКО НАТОВАРВАНЕ
Заседналият начин на живот се отразява на здравето, особено във времена на пандемия, когато прекарваме по-голямата си част от деня на едно място. Физическите упражнения не само ще намалят стреса, но и ще се отразят добре на ставите. Тялото ви ще стане по-гъвкаво, а ендорфинът, който се отделя, ще подобри психическото ви здраве.

3. ПРЕЯЖДАНЕ
Преяждането е един от най-разпространените вредни навици на съвременния човек. Когато ядем повече от необходимото, след като вече сме задоволили глада си, не е безобидно. С времето това води да сериозни ментални проблеми като булимия или анорексия. Помислете върху хранителните си навици и се опитайте да ги коригирате.

Тези всекидневни навици могат да навредят на здравето!

Известно е, че някои навици като пушенето и преяждането са вредни. Има обаче и други, които са по-малко очевидни, изглеждат безобидни и...

4. МЪРЗЕЛ
Има разлика от това да спиш, когато си изтощен след натоварен ден или да спиш цял ден просто, защото си мързелив. Мързелът води не само до неефективност, но и до сериозни здравословни проблеми. Спането до късно в комбинация с преяждане може да причини болести, сред които затлъстяване и сърдечни заболявания.

5. ВРЕДНА ХРАНА
Затлъстяването не е най-големият проблем, който възниква като резултат от консумация на вредна храна. Приемането на обработени въглехидрати и консерванти, само вреди на организма ни. Приемайте богата на витамини и хранителни вещества храна: плодове, зеленчуци, млечни продукти, ядки, риба, чисто месо. Избягвайте вредни храни като фаст фуд, в които няма никакви полезни хранителни вещества.

6. ПРЕКАЛЯВАНЕ С ТЕХНОЛОГИИТЕ
Технологиите са благословия за обществото, улесняват живота ни, помагат ни да пестим време. Но, ако прекаляваме с тях, благословията се превръща в проклятие. Ето до какво може да доведе прекомерното използване не технологични устройства:
- намаляване на продуктивността
- влошаване качеството на съня
- влошаване на зрението.

Опитайте да не използвате компютър, телевизор, телефон за няколко часа през деня, за да “детоксикирате” съзнанието си.

7. ИГНОРИРАТЕ ТЕРАПИЯТА
Често не осъзнаваме сериозността на проблемите си и отричаме, че имаме нужда от терапевт. Така както ходим профилактично на лекар да прегледа тялото ни, така е добре да “проверяваме” психическото си здраве от време на време. Това ще ни помогне да решим скрити психически проблеми, които са невидими за другите.

Безобидните вредни навици може да изглеждат дребен проблем, но с течение на времето могат да имат сериозни поражения върху здравето и психиката ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com