7 грешки, които правим със съдомиялната машина

3938
7 грешки, които правим със съдомиялната машина
Снимка: iStock

Съдомиялната машина е модерно чудо, което ни спестява време и усилия в кухнята, но е изненадващо колко често правим грешки, които могат да застрашат нейната ефективност и дълготрайност.

Ето седем често срещани грешки, които трябва да избягвате, когато използвате съдомиялната си машина.

Претоварване

Една от най-разпространените грешки е претоварването на съдомиялната машина. Въпреки че може да е изкушаващо да натъпчете колкото се може повече съдове, за да намалите броя на зарежданията, претоварването може да доведе до лошо почистване на предметите. Съдовете се нуждаят от правилна циркулация на водата и покриване с миещ препарат, за да излязат блестящо чисти, а препълването възпрепятства този процес.

Трикове за почистване на съдомиялна машина

Неправилно зареждане

Неправилното зареждане на съдовете е друга често срещана грешка. Предметите трябва да се поставят стратегически, за да могат водата и почистващият препарат да достигнат до всички повърхности. Тарелките и чиниите трябва да са обърнати към центъра, а приборите трябва да са разположени на разстояние един от друг. Неправилното зареждане може да доведе до съдове с остатъци от храна или дори до повреда на самата съдомиялна машина.

Пропускане на изплакването

Въпреки че съвременните съдомиялни машини са проектирани да се справят с мръсни съдове, все още е грешка да се пропуска изплакването на излишната храна. Големите частици храна могат да запушат филтрите и пръскащите рамена на съдомиялната машина, което с течение на времето се отразява на нейната работа. Бързото предварително изплакване помага да се гарантира, че вашата съдомиялна машина работи по най-добрия начин.

Използване на неподходящ перилен препарат

Не всички препарати за миене на съдове са еднакви. Използването на неправилен вид или количество може да доведе до незадоволителни резултати от почистването. Уверете се, че сте избрали препарат, специално предназначен за съдомиялни машини, и спазвайте препоръчителните указания за употреба. Използването на твърде много препарат може да доведе до натрупване на остатъци и дори да повреди съдомиялната машина.

Пренебрегване на поддръжката

За да функционират оптимално, съдомиялните машини изискват редовна поддръжка. Пренебрегването на задачи като почистване на филтъра, проверка за запушване и инспекция на пръскащите рамена може да доведе до намаляване на ефективността и необходимост от скъпи ремонти. Редовната поддръжка може да удължи живота на вашата съдомиялна машина и да поддържа нейната ефективна работа.

Знаете ли какво не се мие в съдомиялна?

Използване на твърде много вода

Работата на съдомиялната машина, когато тя не е напълно заредена, е неефективно използване на вода и енергия. Уверете се, че изчаквате, докато съдомиялната машина се напълни, преди да започнете цикъл. Освен това използването на "еко" или "енергоспестяваща" настройка на съдомиялната машина може да помогне за пестене на ресурси.

Не четете инструкциите за употреба

Много от грешките, свързани със съдомиялните машини, могат да бъдат избегнати, ако просто се прочете ръководството за употреба. Ръководството предоставя ценна информация за инструкциите за зареждане, препоръките за миещи препарати и указанията за поддръжка, специфични за вашия модел съдомиялна машина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3 принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Тези зодии превръщат БОЛКАТА си в СИЛА

Какво отключва най-често агресивно поведение при жените?

Топ 5 на най-каръшките зодии

Как да преодолеем раздялата и да продължим напред?

Назовете любимата си напитка и ние ще ви разкажем за вашия характер

Мъжете ще тичат след вас, ако имате тези 6 черти на характера

Колко често трябва да миете косата си?

Кои растения у дома са опасни за домашните любимци?

Какви са причините за ранното посивяване на косата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com