Трикове за почистване на съдомиялна машина

13920
Трикове за почистване на съдомиялна машина
Снимка: pixabay.com

Поддържането на съдомиялната машина в отлично състояние не се изчерпва само с пускането на мръсни съдове. Редовното почистване е от съществено значение за осигуряване на оптимална работа и удължаване на нейния живот. Ето някои трикове, с които да овладеете изкуството на триковото почистване на съдомиялна машина.

Почистете остатъците

Започнете, като отстраните всички големи частици храна или отпадъци от дъното на съдомиялната машина. Това предотвратява запушването и спомага за ефективното оттичане на водата по време на циклите.

Още: Знаете ли какво не се мие в съдомиялна?

Почистете филтъра

Повечето съдомиялни машини имат филтър, който улавя замърсяванията. Отделяйте го и го почиствайте редовно. Накиснете го в топла сапунена вода и почистете внимателно, за да отстраните остатъците. Това помага да се предотврати натрупването и осигурява цялостно почистване.

Магия с оцет

Поставете чаша бял оцет на горната решетка на съдомиялната машина. Пуснете горещ цикъл, за да може оцетът да разгради минералните отлагания и да премахне миризмите. Този трик оставя съдомиялната машина да ухае свежо.

Още: Ето къде грешите при използването на СЪДОМИЯЛНА

Подсилване с хлебна сода

При упорити петна и миризми поръсете сода за хляб на дъното на съдомиялната машина. Пуснете кратък цикъл с гореща вода, за да дезинфекцирате и дезодорирате вътрешността.

Грижа за вратите и уплътненията

Избършете вратата и гуменото уплътнение с влажна кърпа, за да предотвратите появата на мухъл. Не забравяйте да почистите пукнатините, където може да се натрупа мръсотия.

Още: Как миялната да стане като нова

Отпушване на пръскащите рамена

Пръскащите рамена могат да се запушат от минерални отлагания. Отстранете ги и използвайте уред за почистване на тръби или клечка за зъби, за да изчистите всички запушвания от отворите на пръскачката. Това гарантира правилното разпределение на водата.

Проверете за ръжда

Проверете стелажите за следи от ръжда. Ако откриете такива, изчистете ги и нанесете епоксидна боя, подходяща за съдомиялни машини, за да предотвратите по-нататъшно ръждясване.

Още: Знаете ли колко вода харчи съдомиялната

Изпълнявайте празни цикли

Периодично пускайте празен цикъл с препарат за почистване на съдомиялни машини или разтвор на основата на лимонена киселина. Това помага за отстраняване на отлаганията от твърда вода и поддържа оптималната работа на съдомиялната машина.

Не се претоварвайте

Избягвайте претоварването на съдомиялната машина, тъй като то може да попречи на правилната циркулация на водата. Осигурете достатъчно място за всяка чиния, за да може водата и почистващият препарат да достигнат до всяка повърхност.

Още: Направете си домашни таблетки за съдомиялна

Използвайте качествен препарат за миене на съдове

Изберете висококачествен детергент за съдомиялни машини с ниско съдържание на остатъци, за да избегнете натрупване на замърсявания по вътрешността и съдовете.

Правилно зареждане

Поставете силно замърсените предмети в центъра и на дъното за оптимално почистване. Чашите и деликатните предмети трябва да се поставят на най-горния рафт.

Редовна поддръжка

Направете почистването на съдомиялната машина рутинно. Настройте напомняне за извършване на тези задачи на всеки няколко седмици, за да предотвратите необходимостта от продължително дълбоко почистване.

Пускайте гореща вода

Преди да стартирате цикъла, пуснете крана за гореща вода на кухненската мивка. Това гарантира, че съдомиялната машина ще стартира с гореща вода, което повишава ефективността на миещия препарат.

Като включите тези трикове в рутинната си програма за почистване, не само ще поддържате блестящо чиста съдомиялна машина, но и ще гарантирате, че тя ще продължава да осигурява безупречно чисти съдове всеки път. Добре поддържаната съдомиялна машина не само ви спестява време и усилия, но и допринася за по-хигиенична кухненска среда.

Източник: Goodhousekeeping

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Кога се приготвят козунаци за Великден?
Кога се приготвят козунаци за Великден?

Тази година православните християни ще празнуват Великден на 5 май. Сега е най-доброто време да се подготвите спокойно за празника и без да бързате. Седмицата,...