7-те най-чести грешки, които допускаме при правенето на сладкиши

11537
7-те най-чести грешки, които допускаме при правенето на сладкиши
Снимка: Finn-b / Pixabay

Дори и да се мислим за много виртуозни в кулинарията, на всеки от нас му се е случвало да се провали при печене на сладкиши и сладкарски изделия и торти. Нека в тази статия разберем за седем от най-често допусканите грешки, които ни спъват при приготвянето на сладки.

Печенето на сладкиши е доста просто, но ако не проявим внимание, можем да объркаме нещо. Ако имаме проблем с нашите сладкиши на пластове, най-вероятно правим една от следните грешки.

Нарушаваме рецептата

Най-голямата грешка при печенето на сладкиши е неспазване на дадената рецепта. Ако използваме малко или повече съставки от това, което изисква рецептата, не винаги е проблемно. Но ако нашата торта накрая излезе странна, няма да разберем дали съставките или методът ни на смесване са виновни.

Грешките, които допускаме в готвенето

За много от нас готвенето е терапевтичен процес: да обработваш сурови продукти с различен произход, вкус и цвят е вид изкуство, а готве...

Ето защо, докато не се убедим, че рецептата е правилна, както е написано, не бива да правим никакви промени в нея. И дори тогава е добре ако решим, да променим само един елемент в даден момент. По този начин, ако се получава, когато сме следвали рецептата и след това променим нещо и то не се получава, ще знаем точно какво е причинило проблема.

Не претегляме брашното по правилния начин

Следваща голяма грешка е неправилното измерване на брашното. Вината не е непременно наша - много рецепти за торти все още съдържат брашно в чаши, а не на тегло, въпреки че чашите са известни като неточен начин за измерване на брашното. Като поставим чаша за измерване в плика с брашно, можете да получим 30 процента повече брашно, отколкото ни е необходимо. Този процент допълнително количество брашно е възможно да развали рецептата, като направи сладкиша твърд, сух и ронлив. Вместо това, за всяка чаша брашно, посочена в рецептата, трябва да претеглим 130 грама брашно.

Използваме стар бакпулвер или хлебна сода

Химическите набухватели като бакпулвера и хлебната сода са това, което надига блатовете ни за торти, но като всички съставки в килера, срока им за годност отминава. Тяхната годност е обикновено в шестмесечен период. След това те продължават да бъдат годни, но  качествата им не са толкова добри, както при пресните. Ако бакпулверът ни е стар, колкото и педантично да следваме рецептата, тортата ни пак няма да се получи.

7 грешки, които допускаме всяка сутрин

Всички сутрини са пълен хаос, а вина за това носим самите ние. Това са няколко неща, които не бива да правиш сутрин. Забрави ги и ги из...

Решение: Изваждаме нов контейнер с бакпулвер и нова кутия сода за хляб и ги маркираме с крайния срок шест месеца по-късно. Когато настъпи тази дата, изхвърляме каквото е останало.

Смесваме съставките погрешно

Това е друга „грешка“, която можем да направим, ако рецептата, която използваме, предлага само неясни или двусмислени инструкции. Това до голяма степен е въпрос на опит – най-бързо можем да натрупаме такъв като изпечем много сладкиши, дотогава вече ще знаем какво правите.

Използваме студени съставки

Тестото за кекс е емулсия, тоест смес от съставки - мокри и сухи, мазни и течни - които обикновено не вървят заедно. И една от причините емулсията да не се смесва е, че компонентите са твърде студени. Което има смисъл: твърдите парчета масло не се смесват с нищо.

4 лоши кулинарни навика, които ви пречат да готвите вкусно

Не всеки има дарбата да готви вкусно, но ако желаете, можете да научите всичко. Има много тайни за готвене, но е важно да знаете не сам...

В тестото тези парченца масло ще се превърнат в ронлива торта, която няма да расте добре. Когато става въпрос за люспеста бисквита или пай, големи парчета масло са точно това, което искаме, но точно обратното е вярно за тортата. Ето защо, когато печем торта, оставете маслото, яйцата, млякото и другите охладени съставки трябва да се загреят до стайна температура, преди да ги смесим едни с други.

Фурната ни е стара и не изпича добре

Можем да опитаме да навлажним стара кърпа, след това да я увием върху тава за печене и да я закрепим с щифтове. След това трябва да поставим формата във фурната върху метална решетка. През цялото това време, от съображения за безопасност, трябва да сме в кухнята. Мокра кърпа отгоре ще предпази сладкиша от твърде висока топлина и ще предотврати препичането му.

Според рецептата за печене на торта се нуждаем от специално брашно за печене, но се предлага само обикновено брашно

Можем да си  направим специално брашно за печене, като добавим 2 чаени лъжички бакпулвер към 150 грама брашно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com