8 фактора, които правят Естония идеална за живеене

11842
8 фактора, които правят Естония идеална за живеене
Снимка: iStock

Република Естония е държава в Североизточна Европа, на източното крайбрежие на Балтийско море. Тя е сравнително малка страна с население малко над 1,3 милиона души. Но пък е изключително красива и има доста фактори, които я правят чудесна за живеене. Нека видим част от тях:

Програмиране в училище

Към методите на обучение през 2012 г. страната включва и проект за уроци по програмиране за деца от 1. до 12. клас. Образованието се грижи също така децата да имат логическо и математическо мислене, като полага усилия за това още като навършат 6 години.

Електронни паспорти

Естония е една от най-иновативните държави и още през вече далечната 2002 г. започват да важат и електронните лични карти. Информацията за жителя на държавата е поместена в чип, като има и личен електронен подпис, идентичен с ръчния. Тя играе и ролята на паспорт при пътувания извън страната.

Електронно гласуване

По време на избори дори не е нужно да напускате комфорта на дома си. От 2005 г. насам гласоподавателите могат да избират местно и парламентарно управление електронно. Нужно е само естонците да разполагат с електронната си лична карта.

Безплатен обществен транспорт

Столицата на Естония – Талин, стана първият град в света с безплатен обществен транспорт. Това се случва през 2013 г. Решението е взето, за да се приканят повече хора да използват автобусите и тролейбусите за придвижване, вместо личните си автомобили. Резултатите от това решение са налице още след една година – властите потвърждават, че уличният трафик е намалил значително.

Страната на старт-ъпите

Страната има доста добри условия за регистриране на фирма и стартиране на бизнес. Отнема само 15 мин за самата регистрация на фирмата и не се налага корпоративен данък върху неразпределената печалба. Естония се нарежда на трето място в Европа по брой на новостартиращите бизнеси. Според статистики, на всеки 100 000 жители се падат 31 старт-ъпа.

Навсякъде има интернет

Достъпът до интернет е неограничен, наличието на безплатен Wi-Fi е навсякъде – като започнем от хотели, гари, паркове, плажове, кафенета, ресторанти и т.н.

Всеки може да стане жител на Естония

Всеки желаещ може много лесно и бързо да стане електронно пребиваващ жител на страната. Така се дава възможността на чужденците да създадат бизнес, без да са в страната, да управляват компанията си от разстояние, да подписват документи и да декларират данъци електронно. Единственото нещо, което трябва да направите, е да кандидатствате онлайн. 

Технологията спестява време

Повече от над 4000 вида от услугите в Естония са достъпни онлайн. Всичко може да се случи електронно, без да се налага излизане от дома, чакане пред гишета и подготовка на куп документи. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com