8 признака, че имаме проблеми с черния дроб

47453
8 признака, че имаме проблеми с черния дроб
Снимка: iStock/Guliver

Чернодробните заболявания се увеличават и алкохолът не е единствената причина за появата им. Според статистика 64 850 случая на чернодробна цироза без връзка с употребата на алкохол са се появили от 2015 до 2017 г. Както повечето здравословни състояния, ранното откриване е ключът към пълното и бързо възстановяване. И така, как да разберете дали болката в черния дроб или други симптоми са признак на чернодробно заболяване?

1. Болка в горната дясна част на корема

Чаша от тази напитка пречиства черния дроб

Черният дроб е органът, на който най-малко обръщаме внимание, въпреки че ежедневно затрудняваме дейността му. Прием на мазни храни, ал...

Тялото е сложна екосистема от организми. Следователно, дори когато знаете местоположението на болката в черния дроб, няколко други вида живи тъкани и процеси, протичащи в тази област, могат да причинят болката. Все пак си струва да се отбележи, че 82% от хората с цироза съобщават за болка.

И така, какво е усещането за болка в черния дроб? Тя се проявява по различни начини, но често срещана форма е тъпа и пулсираща. При някои хора това се проявява като остра, пронизваща болка. Понякога болката мигрира към други близки области, като дясната лопатка и гърба.

2. Подуване на тялото

За някои хора подуването на корема придружава коремна болка. В други случаи вместо това краката и глезените се подуват. Това се дължи на това, че тялото задържа вода в корема или краката. В тези случаи се увеличава и далакът. Подуването почти винаги придружава болката в черния дроб. Имайте предвид, че когато започнете да имате физически симптоми на чернодробно заболяване, това може да означава, че е прогресирало в по-късен стадий, известен като декомпенсирана цироза.

Важен факт, който трябва да имате предвид, е, че подуването може да е резултат от други заболявания. Също така, не е невъзможно да страдате от повече от един. Следователно, добър лекар изключва други възможности, преди да определи чернодробното заболяване като единствена причина. Ето някои други потенциални причини:

Тези симптоми със стомаха издават заболяване на черния дроб

Почти всеки човек изпитва някакъв вид стомашни неразположения. Но Понякога тези оплаквания може да сигнализират за сериозни заболявания...

• Някои лекарства за диабет и високо кръвно налягане

• Седене или изправено положение за дълги периоди

• Висок прием на сол

• Бременност или предменструални симптоми при жени

3. Жълтеница

Ето защо трябва да внимавате, ако пиете сладки газирани напитки

Повечето хора обичат да се насладят на освежаваща напитка в горещините, да се отпуснат или с храната, за да добавят допълнителен вкус в...

Пожълтяването на кожата и склерата е един от най-тревожните симптоми. Жълтеница и болка в черния дроб могат да бъдат резултат от редица заболявания. Една от възможните причини е запушването на жлъчния канал, но по-често това е симптом на черния дроб, който разгражда червените кръвни клетки твърде бързо. Това може също да сигнализира за твърде много билирубин в кръвта ви.

 Имайте предвид, че жълтеницата е доста често срещана при новородени, тъй като нивата на билирубин обикновено са високи веднага след раждането. Родителите може да забележат жълтеница в рамките на четири дни след раждането на бебето. Понякога при новородени е свързана с кърменето. В зависимост от причината, тя може да изчезне в рамките на две седмици или може да продължи няколко месеца.

4. Кожни състояния

Когато хората развият чернодробно заболяване и чернодробна болка, черният дроб в крайна сметка намалява или спира производството на кръвосъсирващи протеини. Този и други фактори могат да накарат пациентите да съобщават за широк спектър от кожни състояния:

• Под кожата се показват кръвоносни съдове, подобни на паяк

Това са най-полезните храни за черния дроб

Когато черният ни дроб не функционира нормално, страдат много други органи и системи в нашето тяло. Освен това изпитваме постоянна умор...

• Склонност към лесно образуване на синини

• Червени длани

• Сърбяща кожа

 

 

Учени потвърдиха благотворното въздействие на кафето върху черния дроб

Много хора избират да започнат сутринта си с чаша ароматно кафе. Тази напитка не само ободрява, но и има редица ползи за здравето. Спо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com