9 идеи какво да правите с корите на портокалите

7290
9 идеи какво да правите с корите на портокалите
Снимка: Steve Buissinne / Pixabay

Портокалите са един от най-консумираните плодове през този сезон и един от най-обичаните и купуваните цитрусови плодове. Вкусни, сочни и сладки, те енергизират, подслаждат и освежават деня ни. Портокалите имат доказана полза за здравето и красотата ни – доставят на организма витамини и минерали, сред които щедри дози витамин С, който стимулира имунната система и помага да се предпазим от вирусни инфекции.

Портокалите са полезни и за профилактика на някои видове рак, бъбречни и чернодробни заболявания, понижават нивата на лошия холестерол в тялото, а съдържащият се в тях калий подпомага сърдечния ритъм и здравето на сърцето. Портокалите съдържат много алкални минерали, подпомагащи алкалния баланс на тялото.

Сложете кора от портокал в обувките си и вижте какво ще се случи

Само след няколко дни носене дори и чисто новите обувки може да замиришат неприятно. Най-популярният метод за справяне с лошата миризм...

Недостатъкът при тях е, че изискват белене, както и че често не можем да познаем по кората сочни и зрели ли са плодовете, тъй като някои търговци обработват кората, за да е с по-наситен цвят и по-лъскава. Какво да правим с толкова много кори, останали от вкусния плод? Вижте тези идеи:

  1. Корите на портокалите са изключително богати на витамин С. Ако сте сигурни, че не са обработвани, може да ги измиете добре, смелите и използвате в кисело мляко, плодови салати или сладкиши, за да си набавите допълнителни количества от витамина.
  2. Портокаловите кори може да използвате, за да ароматизирате чудесно банята. Ако усещате неприятна миризма от канала на мивката, запушете сифона, налейте малко вода, която да покрие дъното, сложете корите във водата и оставете да постои няколко часа. Извадете корите и пуснете водата да изтече в канала. Тя ще е ароматизирала банята. Минавайки по тръбите, тя ще измие неприятната миризма от канала.
  3. Ако корите са цели, може да ги използвате като свещници за коледната трапеза. В случая е необходимо да сте сръчни и да може да ги напълните с разтопен восък и фитил.
  4. Някои домакини приготвят сладко от корите на портокал. Рецепти за вкусната наслада може да намерите в готварските книги. Ароматно, полезно и вкусно – заслужава си да опитате.
  5. Ако смесите настъргани портокалови кори с кафява захар, ще имате домашен ексфолиант за кожата, който е и изгоден, и полезен, и ефективен. Бонус са невероятният аромат и липсата на консерванти, оцветители и вредни вещества в приготвения от вас ексфолиант.
  6. Портокаловите кори са идеално средство за разпалване на огъня в камината в студените зимни дни. Те не само помагат да се разпали, но и ароматизират чудесно и свежо дома ви.
  7. Може да почистите дома си с портокалови кори. Сложете ги в съд и ги залейте с оцет. Оставете да престои. Може да използвате течността за почистване на банята, стъкла и повърхности в дома ви.
  8. Може да използвате портокаловите кори като добавка към ястия. В този случай, че ще са полезни за хората, страдащи от наднормено тегло и висок холестерол.
  9. Пригответе си релаксираща вана с портокалови кори. Те са полезни за мазна кожа и имат успокояващо въздействие върху нервната система. Ваната, пълна с портокалови корички, ще успокои ума и тялото ви и ще ви помогне да се отпуснете и заспите.

За да използвате по-дълго портокаловите кори, може да ги замразите или изсушите. Не пропускайте да ги измиете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com