9 неща, които може да направите за целогодишен цъфтеж на орхидеята

18579
9 неща, които може да направите за целогодишен цъфтеж на орхидеята
Снимка: iStock

Започнете със здраво цъфтящо растение. Орхидеята фаленопсис е най-широко разпространената и най-лесната за отглеждане. Това е подобно на грижата за африканска теменуга. Когато осигурите подходящи условия за отглеждане, поддръжката е лесна.  

Предизвикателството идва с по-малко от идеалните условия за отглеждане на закрито при слаба светлина и сух въздух. За щастие, има няколко неща, които можете да направите, за да създадете по-добра среда за вашата орхидея.

Имайте предвид, че повечето орхидеи са епифити. В природата те растат върху други растения и получават вода и хранителни вещества от техните въздух, вода и растителни остатъци, които се натрупват в тяхната среда. Ето защо те се отглеждат в микс от орхидеи, направена от органични материали като торф, елова кора и перлит. Тази или подобна комбинация задържа вода, като същевременно осигурява необходимия дренаж.

Осигурявайте на орхидеята си добре напояване веднъж седмично. Излейте излишната вода, която се събира в чинийката. Не позволявайте на цветята да стоят във вода и не ги поливайте твърде често. Това може да доведе до загниване на корените и смърт на вашето растение.

По-нататъшно подобряване на околната среда е чрез увеличаване на влажността около растението. Групирайте ги с други орхидеи и стайни растения. Тъй като едно растение губи влага или „избледнява“, другите ще се възползват от увеличаването на влажността. Освен това ще създадете красив фон, като същевременно подобрите условията на отглеждане.

За по -големи растителни колекции използвайте гумени влажни решетъчни тави. Те спестяват място, като ви позволяват да поставите няколко растения в една тава. Те са идеални за отглеждане на маси или леки стойки.

Поставете растението си на светло място. Орхидеите се справят най -добре с 12 до 14 часа слънчева светлина. Прозорците с южно или източно изложение обикновено са най-добрите. Или дайте тласък на растенията с изкуствени светлини.

И няма причина да криете вашата орхидея от светлината в мазето.

Торете активно растящите растения с тор за орхидеи. Просто следвайте указанията на етикета за най -добри резултати.

След като растенията спрат да цъфтят, можете да ги поддържате да растат на закрито. Ако харесвате предизвикателствата, опитайте да ги накарате да цъфнат отново. На орхидеите фаленопсис просто отрежете цъфтящото стъбло между втория или третия възел от дъното. Или дайте на растението почивка и отрежете стъблото на цветята обратно към листата. Продължете да се грижите по подходящ начин и изчакайте да видите дали сте успели.

Можете също така просто да третирате растение орхидея като дълготраен букет. По този начин няма вина, ако решите да я хвърлите. Ако все пак не сте се правили с отглеждането, просто потърсете запален градинар. Винаги има някой, който би се радвал да осинови и да се опита да накара да цъфти нецъфтящото ви растение. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Последното стихотворение на Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 18 май 2024

Таро хороскоп за 18 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Трябва ли жената първа да пише съобщение на мъжа?

Как да различаваме любовта от привързаността: съвет на психолог

Как да скриете възрастта си с дрехи: 9 универсални съвета

4 знака, че Вселената иска да стоите далеч от някого, когото обичате

Тествайте себе си: 5 признака на здравословно самочувствие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com