9 съвета да избегнем празничния стрес

1167
9 съвета да избегнем празничния стрес
Снимка: Thinkstock

Независимо дали чакате с нетърпение Коледа, или просто трябва да я преживеете, празничните дни са изпълнени с високо ниво на стрес. С такава страст се впускаме в празничната подготовка, че забравяме да планираме покупките, което води до емоционален и финансов крах. Празничен стрес (или какъвто и да е стрес) е отговорът на нашите мозък и тяло на очакванията в нашия живот.

Стресът е нещо нормално. Когато сме притеснени - дали от празничния трафик, пасивно-агресивните членове на семейството или преяждането на коледната трапеза - мозъкът ни изпълва тялото с хормоните на стреса, като кортизол и адреналин. Ето няколко съвета как да намалите коледния стрес:

1. Създайте си ясна карта на желаната Коледа.
Фиксирайте очакванията към себе си и другите, като си отговорите каква Коледа желаете. Кой ще седне на масата с вас? Какво ще е менюто? За какво ще говорите или какви теми ще избягвате? Искате да се забавлявате с децата или да седите с партньора си пред камината? Каквото и да е, нека мечтаната картина е пред вас.

Витамин В2 е способен да предотвратява стареенето, установиха учени

Учени от Университета в Кобе (Япония) са открили способност на витамин В2 (рибофлавин) да предотвратява стареенето на клетките на орган...

2. Поставяйте граници.
През празниците трябва да решавате къде ще отидете, колко ще стоите там, кого ще поканите в дома си, колко пари ще похарчите. Струва ви се, че тези неща се решават от мама, свекър, втори братовчед, леля. Грешка. Вие избирате. Последното нещо, което искате е да се карате за политика или да обсъждате ваксините с вуйчо си. Ако нямате граници, всички са губещи.

3. Избягвайте семейни конфликти.
И най-добрите семейства могат да ви подлудят. Преди да си стегнете багажа помислете за евентуалните конфликти с близките ви. Не може да накарате близките ви да не говорят за политика, пандемия, проблемите на детето в училище и други неприятни за вас теми. Не отвръщайте и не влизайте в пререкания. Замълчете и темата постепенно ще бъде изместено от разговора. 

4. Фокусирайте се върху това, което може да контролирате.
Има само две неща на планетата, които може да контролираме: мислите и действията си. Това е, нищо друго. Не може да контролирате разговора на родителите си или поведението на децата на масата. Ако приемете това, автоматично намалявате нивата на стрес в живота си.

5. Казвайте НЕ.
Дори да обичате Коледа, може да не ви е приятно да ходите на многобройни коледни партита, да участвате в празничното украсяване и по цял ден да приготвяте коледни лакомства. Бъдете откровени със себе си и не правете всичко само защото някой го очаква от вас. Вие избирате.

Да се справим сами с тревожността в няколко лесни стъпки

Всички хора се безпокоят за нещо: обикновено се вълнуват заради цените, сметките, коронавируса, смяна на работа или местожителство. Но ...

6. Забравете за социалните медии.
Отвсякъде ни заливат с тонове информация, което може да ни подлуди. Когато сте стресирани, стойте далеч от социалните медии. Идеалният живот и перфектният вид на хората, които са там, няма да ви донесат нищо друго, освен да ви накара да се сравнявате с другите. Снимките там са фантазия, не са реални. Никой не снима изгорели пуйки, семейни скандали и разпечатка на задълженията към банките. 

7. Направете си коледен бюджет.
Най-важното от всички. Помнете, може да контролирате разходите си. Така ще избегнете импулсивни покупки и ненужни вещи.

8. Спете достатъчно.
Най-добрият начин да се отървете от стреса е добрият сън. Не забравяйте да се движите. Колкото и да е студено, сложете най-дебелото си палто и излезте навън. 

9. Нека взаимоотношенията с хората са ви приоритет.
Коледа е време за радост, благодарност, приятни разговори на трапезата и много смях. Но всичко това не става инцидентно. Подготвяйте се за тези моменти. 

Стресът ускорява часовника на живота, но релаксацията забавя стареенето

Работата на човешкото тяло се регулира от различни ритми – „часовници“, сред които има например циркадни ритми &ndash...




 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com