Ако обичате нудизма, отидете в Берлин

9906
Ако обичате нудизма, отидете в Берлин
Снимка: Getty Images/Guliver

Много германци обожават натуризма, вярвайки, че той помага да се живее в хармония с природата. Във всеки голям берлински парк рискувате да се сблъскате с голите тела на слънчевите бани. След като живях в Берлин в продължение на четири години, аз се пропих с немския дух и възприех местния подход към голотата като рутинен въпрос, разказва за Би Би Си Кристин Арнесон, съобщава БГНЕС. Ето и неговата история.

"Това не беше така в Средния Запад, където израснах. За американец голотата е предимно сексуална. Но в Германия е обичайно да се събличате гол в ежедневието, поне в някои ситуации. Започнах да свиквам със сауни, където по подразбиране всички напълно се отърват от дрехите, вече не се притеснявам, когато всички плуват голи в басейна. И веднъж изненадах местен терапевт по масаж, когато се съблякох без колебание преди процедурата, на което той забеляза, че американците обикновено трябва да ги молят, за да свалят всички дрехи. Но както се казва, никога няма да забравите момента, в който за първи път сте се сблъскали с голотата публично. Това ми се случи по време на джогинг в парка Хаденхайде в берлинския квартал Неукьолн, когато внезапно видях купчина голи тела на тревата под яркото обедно слънце.

Британски съд защити нудист

Британски съд взе страната на нудист, който смущавал съседите с голотата си, предаде БГНЕС. Съседи на 42-годишния жител на град Снодла...

По-късно, от разговори с приятели и търсене на информация по проблема, открих, че за Берлин това, което срещнах, е съвсем обикновено явление, което за мен междувременно се превърна в своеобразен обред. Това, което видях, няма нищо общо с някакъв особен хедонизъм на берлинчани, а беше само пример за „Freikörperkultur“, германско движение, чието име може да се преведе като „култура на свободното тяло“ или „гола култура“. „Freikörperkultur“, или FKK, подкрепя натуризма като философия и начин на живот, при което човек става по-близо до природата - чрез здравословно хранене, упражнения и ... избягване на облеклото. И въпреки че FKK често се свързва с живота в социалистическата ГДР, натуризмът в Германия като социален феномен става широко разпространен в края на XIX век и няма нищо общо със сексуалността. Нудизмът не е просто сваляне на горната част на бански някъде на плажа в Испания, това е широко движение, насочено към опознаване на природата и собственото си голо тяло, което по различно време се е превърнало както в предизвикателство за обществото, така и в един вид освобождение."

"Нудизмът има дълга традиция в Германия", казва Арнд Бауеркемпер, доцент по съвременна история в Свободния университет в Берлин. В края на XIX - началото на XX век. на мода излиза философията на Lebensreform („реформа на живота“), която поражда социално движение, което насърчава завръщането към природата, използването на естествени храни, алтернативната медицина, вегетарианството, суровата храна и сексуалното освобождение. Нудизмът е част от това по-широко движение срещу индустриализираното общество, възникнало в края на 19-ти век “, казва Бауеркемпер. Според Хано Хохмут, историк в Центъра за съвременни исторически изследвания в Потсдам, движението за реформи е особено популярно в големите градове, включително Берлин, въпреки романтизирането на селския живот.

По време на Ваймарската република (1918-1929 г.) плажовете на FKK, които преди са били посещавани от „много свито малцинство“ от гражданите, които правят слънчеви бани, нарастват и се разпространяват в цялата страна. Както казва Бауеркемпер, зад това стои „усещане за нова свобода, придобита след напускането на авторитарното общество и отхвърлянето на задушаващите консервативни ценности на имперска Германия“. За да насърчи натуристките упражнения на открито и с двата пола, Алфред Кох основава Берлинското училище за нудизъм през 1926 г., подчертавайки хармонията с природата и ползите за здравето. И въпреки че нацистите, след като идват на власт, първоначално забраняват FKK, възприемайки го като нещо неморално, до 1942 г., както обяснява Хохмут, Третият райх облекчава забраните за публична голота.

Но само след Втората световна война, след разделянето на Германия на западна и източна, FKK разцъфтява напълно, особено на Изток и публичната голота вече не е буржоазна окупация. За германците, живеещи в социалистическата ГДР, където пътуванията в чужбина и другите лични свободи са силно ограничени, където има недостиг на потребителски стоки, FKK се превръща в своеобразен изход, „предпазен клапан“, по думите на Бауеркемпер, начин за облекчаване на напрежението, произтичащо от живота в тоталитарно общество, където много неща са забранени. Като цяло, глътка свобода. Хохмут, който е израснал в Източна Германия и е посещавал нудистки плажове с родителите си като дете, казва, че това е един вид ескапизъм. „Източногерманците винаги е трябвало да се подчиняват на исканията на комунистическата партия - да ходят на партийни събрания, да работят безплатно на суботници“. И в началото бунтовниците трябвало се пекат да се пекат на слънце с поглед към полицията - приближава ли се патрул?

Крадливият глиган, задигнал лаптопа на нудист, може да бъде отстрелян (ВИДЕО)

Миналата седмица видеоклип на гол мъж, който преследва крадлив глиган, отнасящ чантата му с лаптоп, стана суперпопулярен в социалните м...

Но през 1971 г. с Преминаването на Ерих Хонекер към властта, FKK е официално разрешено. Според Бауеркемпер, по времето на Хонекер, ГДР започва постепенно да прави промени във вътрешната и външната си политика, предимно с цел да изглежда по-привлекателна в очите на Запада. Властите на ГДР вече биха могли да кажат: вижте, ние дори насърчаваме нудизма, ние сме свободно общество. След като Източна Германия се слива със Западна Германия през 1990 г. и ограниченията и забраните на комунистическото общество изчезват в забвение, движението FKK започва постепенно да запада. Докато през 70-те и 80-те години стотици хиляди нудисти изпълват плажове, къмпинги и паркове, през 2019 г. Германската асоциация за култура на свободното тяло има малко над 30 000 регистрирани членове, много от които вече са над 50 или дори над 60 годишни.

Въпреки това, дори и днес FKK продължава да влияе на германската култура, особено на територията на бившата ГДР. От време на време неговите привърженици се появяват в любопитните заглавия, като онзи гол мъж в берлински парк, който беше принуден да гони дива свиня, която открадна чантата му за лаптоп. Но сериозно, културата FKK и дългогодишната германска традиция на натуризъм помогнаха да се формира толерантно отношение в страната към желанието на някои хора да бъдат голи сред природата, за да подобрят здравето си. Както открих по мое време, FKK зоните са доста лесни за намиране и често са свързани с уелнес дейности. Сайтът за обяви „Nacktbaden“ има дълъг списък с плажове и паркове в цяла Германия, където можете да взимате слънчеви бани гол, сауни и натуристки спа центрове, да не говорим за специални натуристки пътеки в планините Харц, Баварските Алпи или горите на Саксония-Анхалт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Защо пералнята не пълни вода?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com