Ако солта у дома свърши, можете успешно да я заместите с ТОВА

6080
Ако солта у дома свърши, можете успешно да я заместите с ТОВА
Снимка: https://unsplash.com

Солта ни се струва като незаменима и задължителна подправка за всяко ястие, но всички знаем, че тя не е толкова полезна за нашето здраве особено ако прекаляваме с количеството. Не бива да се преминава количеството от около 25 г сол дневно за здрав човек без съпътстващи заболявания. Диетолозите съветват всички да заменят солта с различни здравословни алтернативи като:

Сухи водорасли

Колко всъщност е полезна морската сол?

Морската сол съдържа на 80 различни микроелемента, с чиято помощ зарежда организма с необходимите му минерали, стимулира работата на от...

Сухите водорасли са един от най-добрите заместители на солта. За да ги приготвим трябва да ги накиснем пресните такива във вода за няколко часа, може и за през нощта. След което нарязваме с помощта на ножица и изплакваме няколко пъти, най-добре с минерална вода. Изцедете излишната вода от тях, добавете любимите си подправки и малко растително масло. По този начин получавате една чудесна подправка за месни ястия, а и не само, при които няма да ви е необходима сол.

Целина

Целината е много полезен зеленчук, съдържащ редица необходими на организма ни хранителни вещества. Съдържа солидно количество натрий, а и вкусът й е солен. Може да приготвите подправка от целина, а както и да закупите готова такава. Нарежете стъблото на зеленчука на парчета, изсушете ги, съхранявайте в стъклени съдове и при нужда – смилайте парчетата целина в мелничка например.

Подправки

Едни от най-добрите подправки, при които няма да ви е нужна солта, са куркума, риган, розмарин, кимион и др. Ако подправите достатъчно умело и качествено ястието си, дори няма да усетите липсата на сол в него.

8 знака, че прекалявате със солта

На доста места виждаме изречението „Не прекалявайте със солта“, но е доста трудно да определим какво означава „много...

Соев сос

Соевият сос има в състава си сол, но в значително по-малки количества, отколкото тези, които бихме използвали чисто. Ако добавяте него за подправяне на ястията си, ще намалите в голяма степен дневния прием на сол, което ще се окаже в полза и за здравето ви. Важно е обаче да заложите на качествен продукт, който не съдържа различни оцветители и добавени аромати. Следете и за наличието на фъстъци в състава – не бива да ги има. Продуктите, които съставят оригиналния и качествен соев сос, са пшеница, соеви зърна, сол, царевица и захар.

Правилно приготвяне

Ако съумеете да приготвяте ястията си с достатъчно други подправки и по начин, по който няма да ви е необходимо добавянето на сол, ще успеете да извличате естествената сол на продуктите и ще свикнете много по-бързо с липсата на добавена сол. Например изпробвайте да готвите на пара в двоен съд или на грил – това са добри и здравословни варианти. След време дори няма да ви допада вкуса на осолената храна.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com