Баба никога не хвърляше банановите кори, ето защо

1276
Баба никога не хвърляше банановите кори, ето защо
Снимка: iStock/Guliver

Произходът на бананите е Югоизточна Азия, но понастоящем те се отглеждат навсякъде в топлите климатични пояси. Съдържат значително количество нетни въглехидрати, протеини (фибри, пектин) и малко мазнини, както и витамините В6 и С и микроелементите калий, магнезий, мед и манган.

Здравословното включване на бананите в менюто се обуславя от техните свойства да: интензифицират храносмилането; съхраняват паметта; ограничават натрупването на излишни мазнини в тялото; намаляват риска от сърдечносъдови и дегенеративни заболявания; нормализират нивото на кръвната захар; поддържат бъбреците в добро функционално състояние; са лека, енергийна храна за спортуващите и особено за професионалните състезатели и други.

Безспорните здравословни ползи на тези плодове се допълват по чудесен начин от техните кори, които могат да се използват по много начини за поддържане на кожата и косата в изрядно състояние, явяващо се като необходимо условие за постигане на женската красота. Ето същността на тези начини и към какво са насочени.

Всеки ден закусвате с банани? Вижте какво се случва с тялото ви

1/ За лечение на акнето (състояние на кожата, характеризиращо се с гнойни пъпки по лицето или/и гърба, причинени от възпалени и инфектирани мастни жлези), тъй като банановите кори имат подчертан противовъзпалителен ефект, дължащ се на ексфолиращите им свойства.

Конкретно, първо, кора от банан се втрива – откъм вътрешната й страна – в областите, които са засегнати от акне; второ, в продължение на от 3 до 5 минути се извършва лек масаж с кръгови движения, трето, третираните области се изплакват с хладка вода след около 5 минути, така че да има достатъчно време хранителните вещества от кората да се адсорбират в кожата. Тази процедура се повтаря 3 пъти дневно.

2/ За постигане на здрава, опъната и сияеща лицева кожа – чрез налагане върху нея на „маска за лице“, приготвена от пасирани (или смляни) бананови кори, примесени с малко овесено или кокосово мляко, до получаването на хомогенна каша. Процедурата е следната: първо, кожата на лицето се почиства старателно и се изсушава; второ, кашата се нанася равномерно върху изсушената кожа и се изчакват 20 минути, за да се получи пълен ефект от проникването на полезните вещества; трето, лицето се изплаква внимателно. Поставянето на маска по описания начин се повтаря 2 – 3 пъти седмично.

Над колко банана на ден може да ви причинят стомашен проблем?

3/ За премахване на тъмните кръгове, подутините и торбичките под очите е достатъчно да се поставят подходящо нарязани бананови кори на въпросните места, да се изчака ½ час, след което лицето да се изплакне с хладка вода.

4/ За придобиване на бели, блестящи зъби – чрез втриване в тях на парченца бананови кори, с което се минимизира отлагането на плаки върху вътрешната им повърхност.

5/ За постепенното премахване на брадавици – чрез налагане върху тях на съответно оразмерени парченца бананови кори, старателно увиване на местата с памучно парче плат и престояване на този своеобразен компрес през цялата нощ. Процедурата следва да се повтаря упорито до пълното изчезване на брадавиците.

И накрая – за сведение: с помощта на бананови кори могат да бъдат премахвани и петна от кафе, вино или/и други оцветяващи хранителни продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 забрани, които спазват дълголетниците

Как се пише: узаконяване или озаконяване?

Как да се уморявате по-малко: 5 храни за повече енергия

Защо не трябва да пиете вода преди лягане?

Колко ядки е препоръчително да се ядат на ден?

10 трика за избягване на сънливостта след обяд

Влияят ли татуировките върху здравето на кожата?

Ето кои змии не само симулират собствената си смърт, но и използват специални кървави ефекти

Няма да повярвате за какво може да ползвате пепелта от печката

10 факта за ползите от ягодите, които може би не знаете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com