Белите мечки ядат ли пингвини?

25651
Белите мечки ядат ли пингвини?
Снимка: Digital Designer / Pixabay

Представете си красив полярен пейзаж сред много сняг, ледени води и приказно синьо небе. Често виждаме подобна картина, на чийто фон се рекламират примамливи алкохолни и безалкохолни напитки. И като че ли в съзнанието ни сред тази ледена приказка се появяват симпатично бяло мече и сладко пингвинче.

Но в действителност възможно ли е тези две красиви животинки да се срещнат? Бялата мечка, която всъщност е най-големият сухоземен хищник, яде ли пингвини?
Отговорът е категорично не. Бялата мечка не яде пингвини. Дори няма как да опита, защото тези животни обитават двата противоположни края на Земята. Полярните мечки живеят на Северния полюс, а пингвините - на Южния. 

Къде живеят белите мечки?
Белите мечки са най-големият сухоземен хищник на Земята. Достигат 3 метра дължина и тегло до 1000 кг. Срещат се в Арктика извън Арктическия кръг, в Канада, Аляска, Гренландия, Русия и в районите, покрити от морски лед около Северния полюс. Живеят основно върху плаващите ледове и рядко може да се видят на сушата. Появили са се на планетата преди около 5 милиона години и са се приспособили към суровия климат на ледените морета. В естествената си среда белите мечки живеят около 25 години, но в зоологическите градини, достигат до 40 години, тъй като не им се налага сами да се грижат за прехраната си.

Ледено убежище ще спасява арктическия живот?

Учените възлагат надежди на изграждането на убежище за арктическите видове в "Последната ледена зона" – регион в Арктика, в който...

Какво ядат белите мечки?
Сигурно си мислите, че най-опасните хищници са лъвовете и тигрите, но грешите. Белите мечки са много по-опасен хищник. Те ядат почти всякаква животинска храна. Причината за това е, че на Арктика, където живеят, нямат богат избор. Северният полюс е дом на милиони тюлени, които са основната храна на белите мечки. Повечето жертви на полярната мечка са по-бързи от нея както на сушата, така и във водата, затова тя трябва да прояви хитрост и изобретателност при ловуване. Изчаква дискретно край някоя дупка на леда да се появи тюлен (или арктически зъбат кит, дори морж или кит!) за глътка свеж въздух. Протяга масивната си лапа и издърпва жертвата от леда.

Белите мечки ядат ли хора?
Макар на Арктика да живеят 4 милиона души, случаите на атака от страна на бяла мечка са изключително редки. Полярните мечки може да нападнат човек, само ако са застрашени или наоколо няма абсолютно никаква друга храна.

Къде живеят пингвините?
Пингвините са най-удивителните птици на планетата. Това е единствената птица, която може да плува, но не може да лети. Пингвините са семейство птици и основно живеят (но не само) в студен климат, като Антарктида (Южния полюс). Всички 17 вида пингвини живеят само в Южното полукълбо. Най-голям и тежък е императорският пингвин, чийто мъжки достига до 40 кг и дължина на тялото и до 130 см.

Какво ядат пингвините?
Пингвините не ядат растения и зеленчуци, а риба, ракообразни, калмари, малки октоподи и малки мекотели. Това се дължи на мястото на пребиваване - в Антарктида практически няма растения. 

Кой яде пингвини?
Със сигурност пингвините щяха да присъстват в менюто на белите мечки, ако живееха на един и същ континент. И без белите мечки, пингвините са обект на преследване от много други хищници. Да започнем с южния гигантски буревестник, който преследва малките пингвинчета и е виновен за над една трета от смъртните случаи в някои пингвинови колонии. А южният полярен поморник основно преследва мъртви пилета. Пингвините трябва много да внимават и с леопардовия тюлен, който сграбчва младите и по-възрастните екземпляри директно от водата, както и със зловещите косатки, които нападат пингвините от всяка възраст във водата или на сушата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com