Бездомните животни - българската срещу световната реалност

4842
Бездомните животни - българската срещу световната реалност
Снимка: Getty Images/Guliver

В България сме свикнали да не харесваме бездомните животни. Според нас те разпространяват болести, опасни са и не трябва да бъдат около нас. И докато медиите показват различни пример: от питбули, убиващи хора, до котки, разнасящи смъртоносни заради, световният пример за грижа за бездомните животни въобще не е такъв.

Един от добрите примери идва от Турция. Вестник New York Times, в свои обширен репортаж, представя южната ни съседка като "рай" за бездомните животни. Изданието твърди, че само в Истанбул има над 130 000 бездомни котки, и още толкова бездомни кучета. Основното обяснение за това идва от свещената им вяра, според която котката е избрано животно, и то не трябва да се убива. Именно вярата подтиква десетки турци да хранят бездомните животни, да се грижат за тях, и дори да строят къщи, които те да обитават през зимата.

Ефективна ли е безплатната кастрация на бездомните животни?

Безплатните кампании за кастриране на животни не са ефективни. Това заявиха от сдружението на ветеринарните лекари, представени от д-р ...

От друга страна, в Русия също се набляга на спасението на животните, а не на тяхното избиване. В Москва, например, е открит безплатен стерилизационен център за бездомни животни. В продължение на половин година проектът е финансиран с безвъзмездна финансова помощ от столичното кметство, а след това от ветеринарни лекари, които набират средства, за да продължат дейността си. Според ръководителя на проекта Татяна Королева , стерилизацията на животни ще помогне да се намали броят на бездомните котки и кучета в Москва. Сега 13 градски приюта съдържат около 16 хиляди кучета и 700 котки, хиляди животни са на улицата. Проблемът с бездомните животни в Русия е изключително остър. Според грубите оценки на организациите за защита на животните популацията на кучета в страната е от 14 до 23 милиона индивида, а котките от 7 до 40 милиона.

Подобни данни в България няма. Защото никой не се интересува от бездомните животни. Единственият положителен пример идва от социалните мрежи, където група активисти се обединяват в намирането на домове и грижа за болни и гладни животни.

Много експерти смятат, че стерилизацията е единственият хуманен метод за регулиране на броя на животните, както и проява на отговорно отношение на собственика към неговия домашен любимец и неговото потомство.

Според защитниците на животните, кастрацията на домашните любимци, както и на бездомните такива, е необходима в България, това наистина би помогнало за подобряване на ситуацията с уличните животни и намаляване на техния брой. Отговорността на стопаните, и на обществото, води до извода, че трябва да се предприемат глобални мерки за защита на животните, които да превърнат България поне малко по-близка до страните, в които на животните се гледа като нещо, за което трябва да се грижим, а не нещо, което да захвърлим.

През 2022 г. ще се появят животни с програмиран пол

Професорът от университета в Хирошима Масаюки Симада, разказа за появата на животни с програмиран пол. Това ще се случи през 2022 г., и...

Автор: Костадин Костов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно