Безопасно ли е да се ядат сурови яйца или рискувате да се отровите?

1375
Безопасно ли е да се ядат сурови яйца или рискувате да се отровите?
Снимка: iStock

Дебатът за безопасността на консумацията на яйца със суров състав е дългогодишен проблем сред любителите на храната и хората, които се грижат за здравето си. Някои хора се наслаждават на кремообразната текстура и възхитителния вкус на перфектно приготвено меко сварено или обърнато нагоре яйце, докато други се страхуват от потенциалните рискове за здравето, свързани с недостатъчно сварените яйца. И така, безопасно ли е да се отдадете на любовта си към рохките яйца, или рискувате да получите хранително отравяне?

Основната причина за безпокойство при суровите яйца е потенциалното наличие на салмонела - бактерия, която често се среща в сурови или недостатъчно сготвени яйца. Инфекцията със салмонела или салмонелоза може да причини редица симптоми, включително коремни спазми, диария, треска и повръщане. В тежки случаи може да доведе до дехидратация и да изисква медицинска помощ. Поради това здравните органи често препоръчват да се избягват сурови яйца, особено за някои уязвими групи, като бременни жени, малки деца, възрастни хора и лица с увредена имунна система.

Лекар разкри защо ТРЯБВА да ядете яйца вечер

За да се намали рискът от хранителни заболявания, някои страни са приели практики като програми за ваксинация на кокошките, по-добро съхранение на яйцата и по-строги правила за работа с тях. В резултат на това вероятността да се срещнат заразени яйца е намаляла значително. Освен това в много страни са въведени методи за пастьоризация на яйцата, които включват термична обработка, за да се унищожат потенциалните патогени, включително салмонела, като същевременно се запазят вкусовите качества и хранителната стойност.

През последните години консенсусът по отношение на безопасността на яйцата с течна обвивка се промени, като някои здравни експерти смятат, че рискът е сравнително нисък за здрави хора. Когато яйцата се доставят от реномирани доставчици и се обработват правилно, рискът от заразяване със салмонела намалява значително. Нещо повече, много привърженици на яйцата с суров състав твърдят, че хранителните ползи надвишават минималния риск. Яйцата са отличен източник на белтъчини, витамини и минерали, включително холин, който е от съществено значение за здравето на мозъка.

Трик, с който веднага разбирате дали са ви продали стари яйца

За тези, които остават предпазливи, няколко техники на готвене могат да намалят риска, без да се лишават напълно от усещането за суров жълтък. Например методът "бавно готвене" включва готвене на яйца при по-ниска температура за по-дълго време, което гарантира, че и белтъкът, и жълтъкът са напълно готови, но все пак запазват по-мека текстура. По подобен начин използването на пастьоризирани яйца допълнително намалява риска от салмонела, като същевременно позволява да се насладите на суров жълтък.

Безопасността на консумацията на яйца със суров произход зависи от различни фактори, включително източника и начина на обработка на яйцата. Въпреки че рискът от заразяване със салмонела съществува, той е намалял с подобряването на практиките за безопасност. Здравите хора могат да се наслаждават на сурови яйца с минимален риск, особено ако избират пастьоризирани яйца. Уязвимите групи обаче трябва да бъдат внимателни или да обмислят алтернативни методи на готвене. Както при всяка храна, поддържането на подходящи практики за безопасност на храните остава от съществено значение за осигуряване на вкусно и безопасно хранене. При съмнения консултацията със здравен специалист или диетолог може да предложи персонализиран съвет въз основа на индивидуалните здравословни състояния и проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

На кой остров се намира вулкана Етна

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 13 - 19 май 2024

Отървете се от тях незабавно: 9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот

3 мита за имунитета, в които трябва да спрете да вярвате

Кога е най-голямото изригване на вулкана Везувий

Коя е най-добрата закуска за отслабване?

Забравете за стреса: какво представляват проблясъците и как помагат в борбата с негативността?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно