Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боядисването на коса – през колко време да го правим?

30 май 2022, 08:51 часа

Промяната на дължината и цвета на косата е лесен и бърз начин да се сдобиете с тотално различна визия. Боядисаната коса обаче изисква системна грижа, както и поддържане на цвета. Ако нямате опит с промяна на цвета, вероятно един от въпросите, които живо ви вълнува, е боядисването на коса през колко време следва да се случва, за да предвидите в графика си посещение при колориста. Еднозначен отговор на този въпрос е трудно да се даде и да се посочи точен времеви интервал, тъй като това зависи от редица фактори.

Кои фактори определят боядисването на коса през колко време е добре да се прави?

Сред определящите фактори са типа на косата, вида на боята, съставът и качеството ѝ, начина ви на живот, новият цвят и до колко е близък или различен от естествения цвят на косата ви и дори сезонът. През лятото слънчевите лъчи, честото къпане, потта, плуването в морето и басейна променят и отмиват цвета по-бързо и го карат да избледнява, поради което боядисването на коса следва да се случва по-често, за да се поддържа цветът свеж и наситен.

Разберете колко често трябва да си мием косата

Ако новият цвят е близък до естествения, то израсналите корени няма да са толкова фрапиращи, колкото ако сте изсветлили черната си коса до руса. В първия случай отговорът на въпроса боядисването на коса през колко време следва да се случва е веднъж на месец-два, а във втория случай –при тотална промяна на цвета отговорът е, когато забележите израсналите корени. Някои коси растат по-бързо и ще имат нужда от боядисване поне на корените на всеки 3 седмици. А това е изтощителен процес за косъма, който отнема и от времето и изисква финанси.

Употребяваната боя също е от значение. На пазара са налични щадящи бои без амоняк, които не са толкова трайни, но може да се използват по-често, както и марки, вложили в продуктите си масла и подхранващи съставки с грижа за косата, на които може да се наслаждавате по-често. Ако обаче използвате силни изрусители вкъщи, за да промените цвета на косата си, не го правете по-често от веднъж на няколко месеца. Изрусявайте само корените, когато израснат видимо, и щадете дължините и върховете на косата. Колкото по-евтина и некачествена е боята, толкова повече ще увреди косъма и толкова по-рядко следва да я нанасяте на главата си.

По-често следва да се боядисвате и ако имате бели коси. В случай, че естественият цвят на косата ви е светъл, възможно е, ако се боядисате в червени нюанси, боята да не се задържа трайно върху косъма и да се наложи по-често боядисване. При всички случаи идеален вариант за промяна на цвета е да се дверите на специалистите и именно своя колорист да попитате боядисването на косата през колко време следва да се случва, за да може да прецените ще вместите ли тези посещения при фризьора в дневния си план и бюджета си, или трябва да изберете друг цвят, боя, вариант, при които посещението ще е веднъж на около 2 месеца.

Как да се справим с израсналите корени, докато чакаме времето за фризьора?

Ако новият ви цвят е тотално различен от естествения, добре е да имате под ръка пудра за оцветяване на корените, ако израснат грозно, а нямате време за фризьор точно сега. Лента за коса, панделки, аксесоари, шапка, цветен спрей и много други също ще ви помогнат да скриете и замаскирате израсналите корени и да разредите посещенията при фризьора по този начин.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес