Разберете колко често трябва да си мием косата

17423
Разберете колко често трябва да си мием косата
Снимка: iStock

Дамите отлично разбират, че правилното измиване, грижа и поддържане на косата са в основата на красотата ѝ, както и че прекалено честото измиване или прекалено рядкото причиняват редица проблеми на скалпа, от които страдат блясъкът, видът и здравето на косата. Тъй като красивата коса е символ на женствеността, нежната половинка прави всичко възможно, за да поддържа гривата си в максимално привлекателен вид. Повечето дами, които се чудят колко често трябва да си мием косата, считат, че има правило, посочващо точен брой часове или дни. Ще ви изненадаме – точен отговор на този въпрос няма, честотата на миене на косата се определя от редица фактори, сред които са:

  • вид на косата – суха, мазна, права, къдрава,
  • боядисана ли е косата или е с естествен цвят,
  • местожителство – прахът и мръсотията в града могат да налагат по-често миене на косата на дамите, които живеят в големите градове, за разлика от гривите на момичетата в малките населени места, където въздухът е много по-чист,
  • професия, месторабота,
  • тренировки, плуване в солена или хлорирана вода и т.н.

Нека разгледаме колко често трябва да си мием косата според тези фактори.

Основните грешки, които допускаме след измиването на косата

Колко често трябва да си мием косата, ако е мазна?

Мазната коса може да измивате толкова често, колкото е необходимо. Ако решите да не я миете, защото сте чували, че така се омазнява по-бързо, ще се сдобиете с пърхот, запушени пори и дори косопад, които в съчетание с нечистия вид на косата ви, залепнала за скалпа и без обем, са нелицеприятни. Избирайте нежни шампоани без съдържание на сулфати, които са подходящи за ежедневна употреба. Не пресушавайте косата, за да избегнете опита на скалпа да възстанови липсващата естествена мазнина чрез още по-усилено омазняване – нещо, което ще е крайно неприятно за вас.

Колко често трябва да си мием косата, ако е суха?

Сухата коса, къдравата, плътна коса, боядисаната коса може да измивате 1-2 пъти седмично, като не пропускате допълнителната грижа за косъма – подхранване, хидратация, както и продукт, предпазващ отмиването на цвета при боядисани коси. Той е от ключово значение, за да се разреди периодът между две посещения при колорист.

Колко често трябва да си мием косата, ако живеем в голям град?

Дамите, които населяват големи градове със силно замърсен въздух, се нуждаят от по-често измиване на косите си от дамите, живеещи в планината. И това е съвсем естествено. Ако въздухът в населеното ви място е изпълнен с прахови частици, а вие прекарвате голяма част от деня вън, то ежедневното измиване, но с мек шампоан, създаден за целта, може да е най-доброто решение за вас особено в топлия сезон.

Колко често трябва да си мием косата според професията?

Ако работите в заведение, естествено ще следва да измивате косата си всеки ден, тъй като тя попива аромати. Ежедневно измиване ще е нужно и при треньори, спортисти, тъй като по време на спорт се отделя пот и себум, омазняващи косата, работещите на открито или закрито в запрашена среда също се нуждаят от ежедневно измиване и т.н. Ако работите в луксозен офис, няма нужда да измивате косата си всеки ден, ако не е от типа свръх мазна коса, която изисква ежедневно нежно почистване.

Бюти съвети: Ползите от розовата вода за косата

Колко често трябва да си мием косата, ако практикуваме воден спорт или сме на почивка?

Дамите, които плуват в солена или хлорирана вода – тренировки, ежедневно посещение на басейн, почивка на морето или работа на брега му, почивка в СПА център и т.н също следва не само да измиват косата си всеки ден, за да я предпазят от увреждащото действие на хлора от басейна и на солта в морската вода, но и да изплакват гривата си с чиста чешмяна вода след всяко излизане от морето или басейна, за да бъде тя бляскава, красива и здрава.

Тоест, ако се чудите какъв е отговорът на въпроса колко често трябва да си мием косата, следва да имате предвид съвкупност от фактори, както и че отговорът е от всеки ден до веднъж в седмицата в зависимост от тези фактори.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com