Броколи – ползи и рецепти

11543
Броколи – ползи и рецепти
Снимка: jacqueline macou / Pixabay

Броколите като продукт на природата имат много хранителни ползи и лечебните свойства. Повече за употребата им може да разберете в идните редове.

Подбрахме няколко ползи и рецепти с броколи за възстановяване на загубени сили и здраве.

Какви са ползите от броколите

Всяка година, сред почитателите на здравословния начин на живот, интересът към броколите расте. Нараства и броят на хората, които го използват в кулинарните си специалистите всеки ден. Наред с това се увеличава и броя на хора, които знаят за способността на броколите да помага при преодоляването на най-сериозните заболявания, да отлага старостта и да удължава живота.

Тайната от ползите на броколи

Този зеленчук е лечител, зеленчуков защитник на човешкото тяло. Това се крие в неговия химичен състав. Сред съставките му с голямо значение са протеини, витамини (A, B1, B2, B3, B5, B6, PP, C, E, K), минерални соли и микроелементи. По съдържание на протеини, броколите заемат едно от първите места, след спанака и салатата.

Неговият протеин е близък до животинския и има изненадващо оптимален състав, особено за възрастни хора. Това се дължи на наличието на повечето незаменими аминокиселини: холин, метионин, лизин, триптофан. Те подобряват функцията на черния дроб, предотвратяват затлъстяване, както и образуването на вещества в кръвта, които предотвратяват отлагането на холестерол по стените на кръвоносните съдове.

Приготвените на броколи на пара подобряват сърдечната функция и намаляват увреждането миокард при недостиг на кислород. Това отново е основно заслугата на сулфорафан, който стимулира образуването на тиоредоксин. Този протеин играе важна роля в защитата на клетките в условия на нарушена циркулация на сърдечния мускул.

Има ли вредни за здравето зеленчуци и кой е първенецът сред тях?

Пълноценното и здравословно меню включва щедри порции зеленчуци. Обикновено препоръката на специалистите по хранене е да се консумират ...

За да запазите ценните вещества по време на готвене, трябва да поставите броколите във вряща вода, да посолите и да се варите под капак на слаб огън за 3-5 минути. Правилно сварените съцветия не трябва да са меки, а леко хрупкави.

Рецепти за готвене на ястия с броколи:

Броколи с кафяв (небелен) ориз

Изплакнете оризовите зърна и накиснете за 3-4 часа. След това изцедете водата, изсипете ориза във вряща вода и варете под капак на слаб огън за 45 минути. Охладете готовата каша. Сварете броколите в подсолена вода, охладете, разделете на малки съцветия. Леко запечете ядките в сух тиган и нарежете. Нарежете на ситно магданоза. Смесете каша с броколи, ядки и магданоз, овкусете със зехтин и лимонов сок.

За да приготвите ястието, ще ви трябват чаша кафяв ориз, 2 чаши вода, 5-7 големи съцветия броколи, половин чаша орехи, 5-7 стръка магданоз, по 2 с.л. зехтин и прясно изцеден лимонов сок, смлян лют червен пипер на вкус.

Този зеленчук предпазва от рак!

Според скорошно проучване, екстракт от кълнове на броколи действа изключително противораково, най-вече срещу видовете рак в областта на...

Броколи с майонеза

Сварете броколите в подсолена вода до полуготовност, разглобете на отделни съцветия, сложете в тиган, намазан с олио, залейте с майонеза и запечете във фурната.

За 600 г броколи ще ви трябват 20 г майонеза и масло, сол.

Броколи с мед и сусам

Сложете броколите във вряща вода, оставете да заври и изхвърлете в гевгир. Смесете зехтина, меда, соевия сос, на същото място сложете ситно нарязания чили или червени чушки и разбийте соса с миксер. Броколите се слагат в чиния и докато са топли се заливат със соса, отгоре се поръсват със запържени в сух тиган сусам.

Храните, които не бива да топлим или размразяваме в микровълновата

Днес почти във всеки дом и домакинство се използва микровълнова фурна за притопляне на различна храна или напитки, както и за размразяв...

За 400 г броколи - 2 с.л. препечени сусамови семена, 3 с.л. зехтин, 1 с.л. соев сос, 2 с.л. течен мед, 1/4 зелен лют червен пипер.

Салата от гъби с броколи

За 500 г броколи - 1 чаша мариновани гъби, 2 сварени яйца, 1 глава лук. За дресинг: 2 с.л. заквасена сметана и майонеза, сол, черен пипер.

Насладете се и се лекувайте с вкусни и полезни броколи!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Къде и как е правилно да се съхранява козунак, за да остане пухкав и мек по-дълго

Сложете кактуса на това място в дома си, за да се предпазите от негативна енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com