Бюти съвети: Как да изберете правилните продукти за вашата кожа?

1225
Бюти съвети: Как да изберете правилните продукти за вашата кожа?
Снимка: iStock/Guliver

Индустрията за козметични продукти постоянно ни изненадва с нови съставки с гръмко рекламирани свойства. Не се подвеждайте по рекламите и внимателно прочетете състава на продукта преди да го купите.

Съставките на козметичните продукти

Съставките на всеки козметичен продукт са подредени в специална последователност. Първата съставка е с най-голямо съдържание във формулата, а след това в низходящ ред са подредени останалите. Съставките със съдържание от 1% или по-малко могат да бъдат изброени в произволен ред. Този принцип се използва от всички козметични компании без изключение.

В първата част на списъка виждаме неразбираеми съставки, но именно те придават на крема желаната консистенция и степен на усвояване. В средата на състава се посочват различни натурални масла, които подхранват кожата. След това има биологично активни вещества. Това са иновативни компоненти (пептиди, витамини) или познати компоненти, като екстракти. Те изпълняват вашите желания за овлажняване, коригиране на бръчките, антиоксидантна защита, премахване на пигментни петна, изсветляване и т.н. 

Задължителната козметика за всеки модерен мъж!

Активните съставки са последвани от парфюма. Това придава на козметичния продукт приятен аромат. Следват консервантите и накрая - алергените, които често се съдържат в парфюмната композиция.

Избор на крем за суха кожа

Ако имате суха кожа, тогава първо обърнете внимание на маслата в състава, тъй като те съдържат мастни киселини в големи количества. Маслата укрепват кожната бариера, което означава, че намаляват загубата на влага. Потърсете следните масла: слънчогледово масло - Helianthus Annuus, масло от маслини  - Olea Europaea, масло от жожоба - Simmondsia Chinensis (Jojoba), масло от ший - Butyrospermum Parkii (Shea) или кокосово масло  - Cocos Nucifera (Coconut).

В допълнение към естествените масла състоянието на кожата може да се подобри и със задържащи влагата съставки. Като хиалуронова киселина, която може да бъде и под формата на натриев хиалуронат или хидролизирана хиалуронова киселина (hyaluronic acid или sodium hyaluronate, или hydrolyzed hyaluronic acid), както и урея (urea) и глицерин (glycerin).

Съставките в крем за мазна и комбинирана кожа

Обърнете внимание на тези масла, които се абсорбират добре, ако имате мазна кожа: масло от гроздови семки (Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil), масло от сладък бадем (Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil), прасковено масло (Prunus Persica (Peach) Kernel Oil) и масло от лешници (Corylus Avellana (Hazelnut) Seed Oil).

Сред активните съставки (в средата на списъка и извън него) потърсете регулиращи себума компоненти, като екстракт от невен (Calendula Officinalis Flower Extract), екстракт от дъб (Quercus Robur Wood Extract), екстракт от хамамелис (Hamamelis Virginiana (Witch) екстракт от джинджифил (Zingiber Officinale). Но в горната част на списъка обърнете внимание на такива функционални компоненти като Dimethicone / Vinyl Dimethicone Crosspolymer или Methyl Methacrylate Crosspolymer. Това са специални полимери с пореста повърхност, които абсорбират излишния себум и предотвратяват появата на мазен блясък.

Забранена козметика при чувствителна кожа

Съставките в крем за нормална кожа

Най-подходящите масла за вас са масло от кайсиеви ядки (Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil), масло от авокадо (Persea Gratissima (Avocado) Oil) или какаово масло (Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter). В допълнение към вече познатите овлажняващи съставки, потърсете естествената овлажняваща съставка бетаин (betaine).

Съставките в крем за чувствителна кожа

Козметиката за такава кожа трябва да съдържа компоненти, които успокояват, облекчават зачервяването и укрепват защитните функции. Сред успокояващите съставки потърсете екстракт от лайка (Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract) и алантоин (allantoin), както и пантенол (panthenol), който ще облекчи зачервяването.

Маслото от ший (Butyrospermum Parkii (Shea)) и маслото от кайсиеви ядки (Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil) ще помогнат за укрепване на чувствителната кожа. Важно е да се обърне внимание на края на списъка, в който са изброени алергените, които се съдържат в парфюмната композиция. Ако козметичният продукт не е хипоалергичен, избягвайте тези съставки: Linalool, Citronelol, Hexyl Cinnamal, Butylphenyl Methylpropional, Geraniol, Eugenol. Те могат да предизвикат алергична реакция.

Какво трябва да знаем за нощната козметика

Крем за корекция на бръчки

Когато избирате крем за коригиране на бръчки, опитайте се да намерите продукт с арганово масло (Argania Spinosa Kernel Oil). А сред активните съставки, освен хиалуроновата киселина, потърсете пептиди и витамини. Сред пептидите има Tetrapeptide-7, Palmitoyl Dipeptide-10, Palmitoyl Tripeptide-1 и др. Подходящи витамини са витамин С (Sodium Ascorbyl Phosphate) и витамин Е (Tocopheryl Acetate).

Ролята на консервантите

В самия край на състава на козметичния продукт са изредени консервантите. Процентът на вложените консерванти е ограничен и това е регламентирано със закон. Консервантите запазват качеството на продукта за съответен период от време. Най-често срещаните парабени са Methylparaben и Propylparaben. Почитателите на козметиката без парабени трябва да търсят консерванти под името Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Caprylyl Glycol и Hexylene Glycol.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com