Забранена козметика при чувствителна кожа

1464
Забранена козметика при чувствителна кожа
Снимка: iStock/Guliver

https://www.actualno.com/curious/kozmetikata-kojato-ne-biva-da-izpolzvame-pri-chuvstvitelna-koja-news_1738956.html

 

Хората с чувствителна кожа знаят колко е трудно да въведат нови продукти в рутината си за красота. Вижте нашия списък с козметични съставки, които е добре да бъдат избягвани, ако имате чувствителна кожа.

Козметика, съдържаща денатуриран алкохол

Козметичните продукти, съдържащи алкохол, изсушават кожата, което значи, че провокират по-бърз процес на стареене. Освен това хората с чувствителна кожа са изложени на риск от дразнене от алкохолни продукти. За съжаление, денатурираният алкохол е много често срещан в голямо разнообразие от козметични продукти, от тоник до крем или серум за отстраняване на грим.

Козметика, съдържаща натриев луарил сулфат

Преди няколко години натриевият лаурил сулфат беше наречен почти вещество, което провокира рак. Сега истерията около този компонент е отшумяла, не са установени канцерогенни или ембриотоксични ефекти, но все още е опасен за кожата. Натриевият лаурил сулфат, подобно на неговия сестрин амониев лирил сулфат, причинява дразнене на кожата, според Cosmetic Ingredients Review, организация, която преглежда безопасността на козметичните съставки. При продължителна експозиция тези компоненти могат да доведат до суха кожа, лющене, комедони и дори загуба на коса.

Ако козметичката ви прави тези неща - сменете я веднага

За поддържане на своята красота много жени използват услугите на козметици. Да открият подходящ човек с добри умения и адекватно обслуж...

Натриевият лаурил сулфат често се добавя към шампоаните, почистващите препарати като разпенваща съставка или като емулгатор, за да помогне за смесването на несмесващи се съставки като масла и вода. Среща се и в някои слънцезащитни продукти.

Козметика, съдържаща етерични масла

Специалистът по грижа за кожата в Сан Франциско Кристина Хоули говори пред New York Times за своето проучване на оплакванията на пациентите от възпалена кожа. Холи заключи, че когато са изложени на слънчева светлина, някои компоненти на етеричните масла, като бергамот, се превръщат в химикали и ензими, които причиняват фотоалергична реакция.

Ако имате чувствителна кожа, трябва да внимавате с козметика, съдържаща масла от чаено дърво, лавандула, мента или цитрусови плодове. Често тези съставки се намират в продукти за борба с акнето. В разредени дози те са безопасни, но в такива продукти концентрацията на тези масла може да бъде висока и това ще доведе до сухота и дразнене.

Химически слънцезащитни продукти

Простият козметичен трик, с който бръчките по челото изчезват

Шайн Малибу, която е известна със своите видеа в Tik Tok, споделя, че много от хората, които я гледат, смятат че редовно си инжект...

Слънцезащитния тип продукти са разделени на два вида: минерални и химически. В първия, основните активни съставки са титанов диоксид и цинков оксид. Те физически блокират UV лъчите, поради което минералните слънцезащитни продукти често се наричат ​​„физически“.

Химическите слънцезащитни продукти съдържат вещества, които абсорбират ултравиолетовата светлина и след химическа реакция я отделят като топлина. Те имат много повече активни съставки от минералните, така че вероятността да причинят кожно дразнене е по-висока.

Продукти, съдържащи сурови ексфолианти

Ако кожата ви е лесно раздразнителна, трябва да бъдете много внимателни с пилинг и търкане. Повечето физически ексфолианти (скрабове) и химически ексфолианти (на киселинна основа) са доста груби за кожата. Дерматолозите не препоръчват използването на продукти за лице с частици смляно кафе, кайсиеви ядки и други твърди съставки. Те създават микротравми по кожата, поради което тя започва да образува още по-активно повърхностни клетки.

Веднага след процедурата лицето ще изглежда забележимо по-гладко, но доста бързо нещата ще се влошат, отколкото преди пилинга. Въпреки това е необходимо от време на време да се отстраняват мъртвите клетки на епидермиса, за да се придаде свеж вид на кожата. За дълбоко почистване на лицето са подходящи продукти с ензими: маски с мляко или растителни ензими. Те нежно ексфолират кожата, без да я увреждат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com