Бъдни вечер наближава, така се прави най-добрият ОШАВ

8179
Бъдни вечер наближава, така се прави най-добрият ОШАВ
Снимка: iStock

Предполагаме, че всички сте наясно какво представлява ошавът, но все пак ще дадем бързо описание – просто казано, това е компот от различни плодове. По принцип се прави от комбинацията на няколко сушени плода, но изборът е ваш. Известен и предпочитан микс за ошав е от сушени круши, кайсии, ябълки и сини сливи. Ошавът има положителен ефект върху храносмилателната, сърдечно-съдовата и нервната система.
Ако ще приготвяте ошав у дома за пръв път, сте на правилното място, тъй като в следващите редове ще прочетете някои полезни съвети за приготвянето му, както и една наша любима рецепта. Нека видим:

Как правилно да варим ошава?

Най-вкусните салати за Бъдни вечер

В навечерието на Бъдни вечер голяма част от домакините се чудят какви салати да поднесат на празничната трапеза. Това е последният ден ...

Една от тънкостите при ошава е, че при варенето отделните видове сушени плодове се добавят постепенно, не всичко наведнъж. Ако избраните плодове не са достатъчно сладки, а вие предпочитате сладкия вкус, подсладете малко повече със захар.
За сушените ябълки и круши трябва да знаете, че варенето отнема повече време – около 30 мин. Сливите и кайсиите – за 15 мин., а стафидите – за около 5 мин и затова се добавят малко преди изключването на котлона. По същото време като стафидите се добавя и захарта. Оставете ошава колкото е нужно за доброто му запаряване.

Ако искате да получите по-силен и приятен аромат, добавете към сместа сок или кора от цитруси, мента, маточина, канела или джинджифил – изцяло по ваш вкус.

Рецепта за традиционен ошав

За да си приготвим любимия ошав, ще са ни нужни:
•    3-4 л вода;
•    Сок от половин лимон;
•    Захар на вкус;
•    150 г сушени ябълки;
•    50 г круши – сушени;
•    100 г сушени сини сливи;
•    50 г кайсии – пак повтаряме, сушени;
•    50 г стафиди.

Бърза содена питка с късмети

Содената питка с късмети е традиционна за трапезата на Бъдни вечер. Предлагаме ви една бърза, лесна и изпробвана рецепта, която освен ч...

Начин на приготвяне:

Като за начало трябва да започнете с измиването на всички плодове. След това сложете тенджерата с водата да заври на котлона. Първо добавете ябълките и крушите, тъй като казахме, че за тях е нужно най-много време. След около 25 мин добавете и сливите и кайсиите, а след още около 15 мин прибавете и последните компоненти – стафидите и захарта.

Ако ошавът ви се струва гъст – добавете още вода, в случай, че се е изпарила. След това добавете и сока от лимон, похлупете тенджерата с капака и оставете компота да се запари. Изчакайте колкото е необходимо и не бързайте да прекъсвате запаряването, обикновено до пълното изстиване на ошава. След което го приберете в хладилник за няколко часа.

Няколко други съвета:

Лесен тиквеник за Бъдни вечер и Коледа

Знаем, че на Бъдни вечер всички ястия трябва да са постни, затова тиквеникът е чудесен десерт, който да сложим на трапезата си на 24 де...

При измиването на плодовете може да ги оставите да се накиснат за около 15 мин в студена вода, за да се отмият всичките им вредни вещества, в случай че са пръскани с такива.
Лимоновият сок може да се замени с пресни парченца лимон, а захарта с мед – изборът отново е ваш. Но трябва да ви кажем, че ако изберете мед, него добавете съвсем в края, тъй като не е добре да се вари.
За да откриете вашия вкус ошав трябва да пробвате различни варианти. Ако имате по-любими плодове от гореспоменатите, използвайте тях – важното е крайният резултат да ви удовлетворява и да консумирате с удоволствие!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com