Българската любов към шоколада

14377
Българската любов към шоколада

Шоколадът винаги е бил едно от най-популярните изкушения и причините за това са много. Не само че е невероятно вкусен, но той е и изненадващо полезен - един грам съдържа здравословни растителни съединения и антиоксидатни.

В същото време той е и богат на субстанции, които подпомагат производството на серотонин и ендорфини, известни като "хормони на щастието". Така шоколадът може за кратко време да възвърне хармонията и равновесието ни, които често губим в борбата си с напрегнатото ежедневие.

България в никакъв случай не прави изключение от групата страни, луди по шоколада. За 2010 г. на родна територия са изконсумирани 211 679 шоколадови десерта, 713 833 шоколадови вафли, 78 089 кутии шоколадови бонбони и 201 077 шоколада.

Средната консумация на шоколад на глава от населението на година е 3,4 кг. Разбира се, прекалено е амбициозно да се мерим с държави като Швейцария, където всеки изяжда средно 9,9 кг. шоколад на година, но пък не сме и на опашката на любителите на какаовия десерт. В Италия например средната консумация е едва 1,5 кг.

Вероятно и фактът, че България е страната с най-много почивни дни в Европа, също играе роля в немалкото унищожени количества шоколад. В крайна сметка, кога, ако не когато си почиваме, се отдаваме най-свободно на изкушенията?

И понеже сме сигурни, че и ВИЕ обичате шоколада, нямаме друг избор, освен да ви подкрепим. KIT KAT® и Actualno.com стартират съвместна кампания, в която всеки ден ще раздаваме по 1 кутия KIT KAT® 4 Fingers. Включете се активно, за да не ви отмъкне някой друг шоколадите тук.

Още интересни факти за шоколада може да научите ТУК.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com