Чесънът ще издържи цяла зима, ако направите това

8947
Чесънът ще издържи цяла зима, ако направите това
Снимка: iStock

Не само навременното прибиране на реколтата от чесън е решаващо за неговото съхранение през зимата. Опитните градинари знаят много добре, че правилната грижа и прибирането на добивите в подходящия момент са само половината от битката. В случая е важно правилното изсушаване, както и премахването на определени части от главите като корени и листа.

Ако 3-те долни листа са пожълтели и изсъхнали - това е ясен знак за прибиране на реколтата. Но за дългосрочното съхранение е важно да се предприемат и правилните действия след това. Благодарение на тях главите ще запазят сочността и полезните си свойства цяла зима.

Трикове за по-дълго съхранение на чесъна през зимата 

Изкопаният чесън трябва да се прехвърли в кутии, в които също така трябва да има дупки и да се съхранява на сенчесто място. Но това не е достатъчно.

Какво ще се случи с черния дроб, ако ядем чесън всеки ден?

Не бързайте да отрязвате листата - много градинари са сигурни, че прехвърлянето на хранителни вещества от надземната към подземната все още не е приключило и продължава дори след изкопаване на главите от почвата.

Процесът на сушене е с еднаква продължителност на всички глави и той трябва продължи около 3-4 седмици. През това време те ще изсъхнат и ще изсветлеят. След това стъблата могат да се отрежат, като се оставят само 3-4 см от тях.

Корените също се подрязват. Подобно на "върховете", те трябва да бъдат отрязани не до основата - оставете около 2-4 мм. След това оставете главите на сянка още няколко дни, за да изсъхнат и тези места, след което можете да прехвърлите зеленчука в хартиени торби. Съхранявайте го на хладно място.

Вижте още: Чесън и лимон - всеки градинар трябва да знае тази рецепта

Благодарение на тези лесни за изпълнение трикове ще запазите свежестта и полезните свойства на чесновите глави през цялата зима. За да извлечете максимална полза от този зеленчук важно е не само неговото съхранение да се осъществи по правилния начин, но и да извършите едно просто действие преди консумацията му. 

Този зеленчук освобождава най-много хранителни вещества, ако предварително се счука. За целта може да се използва хаванче или нож (не режете скилидките, а просто ги притиснете с него). Изчакайте няколко минути. При контакт с въздух счуканите скилидки освобождават повече алицин - именно на това вещество се дължат антибактериалните и антигъбичните свойства на зеленчука.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За какво да използваме мокрите кърпички в ежедневието?

Как се пише: обръщение или обращение?

Една лъжица зехтин дневно намалява риска от деменция

Кафеавтоматът – специалистът в приготвянето на неустоимо кафе

7 знака, че тя е влюбена в теб

Какво поведение веднага издава ревнивия мъж?

Сиренето в големи количества е вредно за панкреаса

Най-мъдрата японска притча за спомените

Най-силното стихотворение посветено на синовете

Любовен съвет за всяка зодия за 14 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com