Цветята, които ни зареждат с енергия и прогонват депресията

5139
Цветята, които ни зареждат с енергия и прогонват депресията
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

В суматохата на съвременния живот е лесно да бъдем завладени от стрес, тревожност и депресия. Има обаче едно естествено средство, което доказано прогонва облаците на отчаянието и зарежда духа ни - цветята. Тези жизнени, живи организми имат невероятната сила да подобряват настроението ни, да намаляват стреса и да внасят чувство на спокойствие в живота ни.

Концепцията за използване на цветята заради техните терапевтични ползи не е нова. Тя датира отпреди хиляди години от древни цивилизации като египтяните, гърците и римляните, които са признавали лечебните свойства на различни цветя. Днес тази практика се е развила в област на изследване, известна като "флоратерапия" или "терапия с цветя".

Кой би повярвал, че тези цветя са полезни за здравето

Едно от най-известните цветя с подобряващи настроението свойства е слънчогледът. Яркожълтите му венчелистчета напомнят за слънцето и погледът към слънчогледово поле може незабавно да подобри настроението. Смята се, че слънчогледът стимулира отделянето на серотонин в мозъка - невротрансмитер, отговорен за регулирането на настроението. Букет слънчогледи на масата за хранене или на бюрото ви може да действа като естествен антидепресант.

Лавандулата е друго цвете, което се слави с успокояващия си и намаляващ тревожността ефект. Успокояващият аромат на лавандула се използва от векове за насърчаване на релаксацията и подобряване на качеството на съня. Много хора смятат, че държането на ваза с прясно набрани лавандулови цветя в спалнята им помага да постигнат по-спокоен сън и да облекчат симптомите на депресия и тревожност.

Розата, която често се смята за символ на любовта, също притежава силата да повдига духа ни. Нейният сладък аромат може да предизвика отделянето на ендорфини - естествените химикали за добро настроение в организма. Една-единствена роза може да предаде сърдечно послание за любов и подкрепа, което я прави отличен подарък за човек, борещ се с депресията.

Отвъд тези добре познати цветя има огромен свят на ботаническа красота, който чака да бъде изследван. От жизнерадостния нарцис до спокойния лотос - всеки сорт носи своя уникална комбинация от цветове, аромати и терапевтични ползи.

Вижте кои са най-големите ползи за здравето, заради които да имате цветя вътре в дома си!

Общуването с цветята, независимо дали става дума за градинарство, аранжиране на букети или просто за спокойна разходка из ботаническа градина, може да бъде медитативно и заземяващо преживяване. Грижата за тези живи същества може да осигури чувство за цел и удовлетворение, което е особено полезно за хората, борещи се с депресията.

Цветята, които ни зареждат с енергия и прогонват депресията, не са просто красиви украшения, а мощни съюзници на нашето психическо и емоционално благополучие. Техните цветове, аромати и присъщи свойства оказват дълбоко въздействие върху настроението и психиката ни. Така че следващия път, когато се почувствате потиснати или стресирани, помислете дали да не прекарате известно време с терапевтичните букети на природата и да оставите естествената им магия да направи чудеса с духа ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Любовен съвет за всяка зодия за 21

Таро хороскоп за 21 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com