Дефицит на витамин D: Необичайни признаци, за които трябва да внимавате

19418
Дефицит на витамин D: Необичайни признаци, за които трябва да внимавате
Снимка: iStock/Guliver

Витамин D се произвежда в тялото при излагане на пряка слънчева светлина. Между октомври и март обаче много хора имат недостиг. Витаминът е от съществено значение за поддържането на здрави кости, зъби и мускули. Недостигът му може да доведе до сериозни здравословни последици, затова е важно да се идентифицира това състояние възможно най-рано. Лекарите съветват да се обърне внимание на някои симптоми подсказващи за недостиг на витамин D през зимата.

Най-сигурният начин да определите дали "слънчевият витамин" е в дефицит, е да се тествате. Въпреки това повечето пациенти се оплакват от няколко необичайни признака, които биха могли да показват опасно ниски нива на веществото.

1.       Слабост

5 вредни ефекта от предозирането с витамин D

Витамините са вещества, които са незаменим фактор в човешкото хранене. Ако в организма липсва някакъв елемент, здравословното състояние...

Някои хора с дефицит на витамини съобщават за обща умора, неясна болка и общо лошо здраве. Всички тези симптоми се влошават, когато нивата на витамин D са критично ниски в организма. Мускулната слабост може да причини затруднения при изкачване на стълби или ставане от пода или нисък стол. В някои случаи походката на човек започва да се променя.

2.       Болка в костите

Ако имате недостиг на витамин D, костите също започват да ви болят. И най-често болката е най-осезаема в ребрата и подбедрицата. Появяват се и болки в кръста, бедрата, таза и стъпалата.

Количеството за прием на витамин D сега е увеличен. По-специално, за хора на възраст под 70 години е 600 IU на ден, а за хора над 70 години - 800 IU.

Дефицитът на витамин D е често срещан при ТЕЗИ хора

Витамин D е мастноразтворимо вещество, което се произвежда от тялото при излагане на слънчева светлина. Освен това, витаминът може да б...

Учени споделиха какво може да се добави към менюто през есента, за да се предотврати недостиг на витамин D. Те припомнят, че витаминът се съдържа в много малко храни.

"Има различни храни, които могат да поддържат цялостното здраве, а гъбите са едни от тях. Интересното е, че гъбите могат да осигурят на тялото различни хранителни вещества, но много хора дори не знаят за това. Това е не само достъпен продукт, но и е добър източник на витамин D“, споделят учените.

Те припомнят, че витамин D се намира в много малко храни, а гъбите са единственият му растителен източник. Освен това, учените откриват начин да се повиши нивото на това вещество в продукта - според тях за това е достатъчно да поставите гъбите на слънчев перваз на прозореца за няколко часа.

Също така, лекарите препоръчват да се ядат гъби за здравето на червата. Те обясняват, че това се дължи на съдържанието на специални фибри в тях – бета-глюкани, които подобряват чревния микробиом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com