Дерматолози: 7 съвета за борба с мазната кожа през лятото

3590
Дерматолози: 7 съвета за борба с мазната кожа през лятото
Снимка: iStock

Ако забележите, че кожата ви е по-мазна през лятото, знайте, че това е съвсем нормално. Вашите мастни жлези произвеждат себум, който покрива и предпазва кожата ви.

Когато времето е по-топло и по-влажно през лятото, вие сте склонни да се потите повече, което води до повишено производство на себум и намалява клетъчния оборотя. В комбинация това може да запуши порите и да увеличи риска от поява на акне.

Но има неща, които можете да направите по въпроса. Тук дерматолозите обясняват как можете да се справите с мазната кожа през лятото и да се върнете към летния блясък, към който се стремите:

1. Сменете крема си

При по-висока влажност може да изглежда, че изобщо нямате нужда от овлажняващ крем, но имайте предвид, че топлината, влажността и потта също могат да доведат до сухота и раздразнение през лятото. Преминаването от по-силен овлажняващ крем към такъв, който е лек, може да помогне за поддържане на порите чисти.

Потърсете съставки като хиалуронова киселина. Имайте предвид, че нуждите на всеки са различни. Може да откриете, че кожата ви се справя най-добре, след като я почистите и след това нанесете със слънцезащитен крем за лице. Други ще могат да преминат от почистване към SPF крем. Поиграйте си с рутината си, за да видите коя опция е подходяща за вас.

Дерматолог ни съветва да не се къпем всеки ден

2. Добавете салицилова или гликолова киселина

И салициловата киселина, и гликоловата киселина ексфолират кожата, което може да помогне за поддържане на порите чисти от увеличеното производство на себум. Тези активни съставки могат да бъдат намерени в продукти като почистващи препарати, тонери или серуми. Салициловата може да се използва сутрин или вечер, но ако ще използвате гликолова киселина, придържайте се към нея през нощта.

Първоначално изберете един продукт (не и двата) и го добавете бавно към рутината си. Това може да ограничи потенциалното раздразнение. Ако изсушите кожата си твърде много, можете да получите повторно омазняване. Започнете, като използвате вашия салицилов или гликолов продукт два пъти седмично и след това увеличете, ако работи с кожата ви. И не забравяйте да използвате слънцезащитен крем, тъй като и двете могат да направят кожата по-чувствителна към слънцето.

3. Помислете за ретиноид или ретинол

Ретиноидите и ретинолите са производни на витамин А и се предлагат както в продукти без рецепта, така и в продукти с рецепта. Ретиноидите са по-силни версии на ретинолите и ретиноидите често (но не само) се намират в продукти за локално приложение с рецепта.

Някои хора се колебаят да използват ретиноиди или ретиноли през лятото, защото могат да направят кожата по-чувствителна към слънцето. Можете обаче спокойно да ги използвате. Уверете се, че го нанасяте вечер и внимавайте да нанасяте широкоспектърен слънцезащитен крем за лице SPF 30 и използвайте други слънцезащитни мерки, като например носенето на шапка с широка периферия.

Каква е разликата между дерматолог и кожен специалист?

4. Сменете слънцезащитния крем

Говорейки за слънцезащитен крем, мазният летен тен може да се възползва от промяната на по-лек слънцезащитен крем. Но не го пропускайте от притеснение, че кожата ви е твърде мазна и че добавянето на SPF ще запуши порите ви. Слънцезащитният крем е изключително важен за защита на кожата ви както от UVB лъчи, които причиняват изгаряния, така и от UVA лъчи, които допринасят за признаци на стареене на кожата.

5. Попийте с попивателна хартия

Попивателната хартия е тънък лист, който абсорбира мазнината и намалява лъщенето на кожата – всичко това, без да разваля грима ви. Можете леко да потупвате в Т-зоната (челото, носа и брадичката) по обяд, когато трябва да премахнете малко масло от кожата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лош дъх - как да го предотвратите и да се отървете от него

Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Най-новите вечерни модни тенденции за сезон пролет/лято 2024

Пророчески сънища, способност да лекувате и още 5 признака, че сте мощен екстрасенс

Опасности дебнат от градината – какви са те и как да ги избегнем?

Как да разберем дали маратонките са оригинални?

Знаете ли как се размножават костенурките?

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти - дори не сте подозирали

Какво си мисли психологът след срещата с вас?

Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com